”Limba-mielului, grăsița, condurul-doamnei, panseluța, trifoiul roșu și alte minuni ale primăverii” de Pușa Roth

1442
Pusa Roth plante-flori-folosite-in-bucatarie leviathan.ro

delicias regibus logo rubrica leviathanPentru că, incontestabil, este primăvară, chiar dacă, pe ici, pe colo, mai adie un vânt rece, o ploaie mocănească și chiar niște fulgi de zăpadă pe înălțimile munților, putem să ne gândim la salate de tot felul, în care găsim flori comestibile și/sau buruieni.

limba-mielului-ceai
Limba-mielului

Limba-mielului seamănă la gust și la miros cu un castravete proaspăt. Florile albastre pot fi folosite la salate sau sosuri ori supe. Planta conține caroten, vitamina C și acid ascorbic, săruri minerale, acizi grași și tanin. Petalele gălbenelelor sunt foarte potrivite atât pentru mâncăruri, cât și pentru salate proaspete. Gălbenelele sunt, de asemenea, folosite și ca substitut pentru șofran

Păpădia se poate consuma cu totul, cu condiția să fie tânără. Salata de păpădie este cunoscută mai ales ca preparat recomandat în rețetele pentru slăbit. Păpădia este una dintre cele mai cunoscute buruieni comestibile din lume, dar e folosită din abundență în bucătăriile din Italia și Franța, mai puțin în țara noastră.

Privim panseluțele care împodobesc orașele și foarte puțini știu că aceste flori sunt comestibile. Eu zic că e mai bine, că altfel nu ar mai împodobi orașele pentru că ele ar fi mâncate de pofticioși, ca să vorbim elegant. Sigur, ele sunt folosite în salate, care vor fi astfel mai frumos colorate.

condurul-doamnei
Condurul-doamnei

Atât florile de dovleac, cât și cele ale dovleceilor sunt comestibile. Cel mai adesea, acestea sunt umplute cu brânză și sunt prăjite pané. Recunosc, și eu am încercat această delicatesă și, recunosc, mi-a plăcut. Petalele florilor condurul-doamnei sunt comestibile și au un gust ușor picant. Am plantat în grădină, dar nu cred că m-aș fi îndurat să le mănânc, chiar dacă aș fi știut că sunt comestibile, atât de frumoase sunt!

Unele specii de trandafiri sunt comestibile. În funcție de tip, trandafirii pot să fie dulci sau puțin piperați, parfumați sau fără miros. Să nu uităm de rafinata dulceață de trandafiri. Specialiștii în gastronomie afirmă că sufleul de trandafiri a devenit unul dintre cele mai căutate deserturi la restaurantele de lux. La fel ca păpădiile, florile de zorele pot fi consumate integral, în salatele cu roșii. De altfel, zorelele au si un efect benefic asupra ficatului, combat constipațiile și dischineziile biliare. Adăugăm că florile de hibiscus, iasomie, lavandă, salcâm și albăstrelele sunt alte plante din grădină care pot deveni ingredientul principal din bucătăria ta.

Grasita
Grăsiță

Nu doar florile, ci și buruienile sunt bune în bucătărie, adică sunt comestibile. Grăsița (Portulaca oleracea) este la fel ca oricare altă legumă pe care o folosești în salate, doar că este considerată o buruiană. De la grăsiță se pot mânca frunzele și tulpinile tinere. Acestea se adaugă în salate. În bucătăria noastră nu se folosește acest ingredient, dar îl regăsim în bucătăria libaneză. Grăsița se folosește în celebrele salate fattoush.

Trifoi-rosu
Trifoi roșu

Spanacul sălbatic face parte din acele buruieni comestibile pe care le poți folosi în bucătărie fără probleme. În general, apare în grădini și pe câmpuri la începutul verii, iar de la această buruiană se mănâncă frunzele. Printre cele mai bune buruieni comestibile se numără și trifoiul roșu. Această plantă este cunoscută din bătrâni ca un remediu natural împotriva cancerului. Florile de trifoi roșu sunt dulcege și zemoase și au un conținut ridicat de proteine. Pot fi folosite în salate, în mâncare de orez sau se pot mânca separat, după ce sunt sotate în sos de soia.

În ultimii ani, cresonul a devenit unul dintre cele mai căutate legume în bucătăriile de lux, considerat până nu demult buruiană. Cresonul se găsește sub diferite denumiri, năsturei, năsturei de valeriană sau watercress.

flori-de-salcam pusa roth
Flori de salcâm

Parfumate și delicate, florile de salcâm au beneficii nebănuite pentru sănătate. Ceaiul din flori de salcâm ameliorează tusea, durerile în gât, durerile puternice de cap. O cură cu flori de salcâm poate contribui la tratarea gastritei sau a altor boli de stomac. Florile de salcâm sunt un ingredient extraordinar în clătitele de mai, atunci când înfloresc salcâmii.

Dragii mei, eu nu vă spun poftă bună, pentru că nu vă recomand ceva anume, ci vă doresc o zi bună! Cu bine şi cu bucurie.

Vezi arhiva rubricii Delicias regibus de Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.