Bogații, săracii și mitocănia…
Se pune acum această întrebare: de ce bogaţii sunt adesea mitocani, iar săracii se comportă uneori ca nişte gentlemeni? Am citit că oamenii care aparţin clasei superioare sunt mai predispuşi la minţit, înşelat şi chiar încălcarea legii, decât oamenii ce provin din medii mai puţin privilegiate. Mai mult, comportamentul celor din clasele inferioare se apropie cel mai mult de însuşirile unui gentleman tradiţional, după cum relatează publicaţia ”The Telegraph”. Chiar s-a scris și că acest comportamentul de „mitocan” al celor din societatea superioară pare să aibă un fundament ştiinţific.
Să vă povestesc: o echipă de psihologi a cerut mai multor grupuri de persoane din medii sociale diferite să efectueze mai multe sarcini pentru a identifica diferite trăsături precum onestitatea şi respectul față de ceilalți. Fiecare persoană a răspuns mai multor întrebări despre starea sa materială, educaţie, statutul social, orientarea religioasă şi atitudinea faţă de bani, cu scopul de a-i încadra în diferite clase. Sarcinile cuprindeau şi ca participanţii să joace rolul unor angajatori în timpul unui interviu, pentru a testa dacă vor minţi sau vor ocoli realităţi incomode în timpul negocierilor pentru salariu. Li s-a spus că slujba respectivă va deveni redundantă în următoarele şase luni, dar au fost încurajaţi să ascundă asta din interviul candidatului. De asemenea, subiecţii au luat parte la un joc online, în care aruncau zarurile, crezând că cel mai bun va câştiga un premiu, fără ca altcineva să le verifice scorurile. Unor alţi participanţi le-a fost oferită o serie de scenarii în care oamenii vorbeau despre practici imorale făcute la serviciu pentru a avea parte de beneficii. Apoi, au fost întrebaţi dacă ar proceda la fel. Concluziile au arătat că aceia care provin din medii mai puternice au tendinţa de a minţi în timpul unei negocieri şi de a înşela. Cei care fac parte din mediile mai bogate, din naştere sau nu, se gândesc mai mult la propria persoană şi nu sunt capabili să identifice emoţiile celorlalţi. Rezultatele, mai scriau cercetătorii noștri, confirmă astfel învăţăturile lui Aristotel și Platon, conform cărora „lăcomia este începutul comportamentului imoral”.
Așa că, nu-mi mai rămâne decât să le reamintesc mitocanilor din treptele de sus un fragment din învățăturile creștine, „va fi greu pentru cei bogaţi să ajungă în Împărăţia Cerurilor”… Și ce, credeți că le pasă? Mitocanul cu siguranță își va spune, că „om trăi și om vedea”! Doar că și ei mai mor, din când în când…
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.