”Muzeul Comunismului din Praga” de Lidia Našincová

1626
Muzeul Comunismului Praga

rubrica museum leviathan.roDe la Revoluţia de Catifea din noiembrie–decembrie 1989, Muzeul Comunismului este primul muzeu din Praga care se ocupă în mod specific de sistemul care a luat naştere în zona de influență a fostei Uniuni Sovietice.

Muzeul s-a mutat în luna iulie 2017 într-o clădire nouă. Are acum o suprafaţă de peste 1000 m² și prezintă comunismul din multe unghiuri de abordare, cum ar fi viaţa cotidiană, politica, educaţia, arta, Miliţia populară, armata, poliţia (inclusiv serviciile secrete alte StB), justiția şi alte instituţii de presiune. Este dedicat perioadei regimului totalitar din Cehia, de la lovitura de stat din februarie 1948 până în noiembrie 1989. Expoziţia este însoţită de explicaţii prelucrate cu multă atenţie din datele şi realităţile legate de comunism ca fenomen al secolului XX. Realitatea istorică reiese pe deplin din filme originale, fotografii de arhivă, proiecţii, interviuri, picturi, documente istorice şi instalaţii care dau viaţă acestui întreg capitol din istorie.muzeu comunism praga cehia

Descoperim sloganurile comuniste, procesul de naţionalizare pe panouri expoziționale care explică problemele ”chiaburilor”, condamnarea a peste 50 de mii de agricultori din 1950 până în martie 1951, mutarea forțată a peste 4000 de familii.

Sunt prezentate în imagini elocvente distrugerea brutală a naturii, transformarea peisajului din cauza exploatării masive a cărbunelui, poluarea solului, eroziunile.

Urmărim apoi panourile cu numele savanţilor cehi cu invenţii mondiale: profesorul, pediatru de elită, Josef Švejcar, care a inventat laptele praf, salvând viaţa a mii de nou-născuţi și care a refuzat oferta tentantă de ase stabili în America; chimistul Antonin Holý, care a descoperit zeci de medicamente anti-SIDA, împotriva hepatitei de tip B; inventatorul lentilelor de contact din gel, Otto Wichterle, care a adus economiei comuniste milioane de dolari. Pentru că nu era de acord cu practicile comuniştilor, şi-a produs singur lentilele acasă, cu aparatură construită din jocuri pentru copii, puse în mişcare de un dinam de bicicletă şi un motoraş de la gramofon. În 1941 Wichterle a inventat şi fibra de poliamidă, toate femeile din lume, care poartă ciorapi din nailon, fiindu-i recunoscătoare pentru acest accesoriu la modă.

Admirăm celebra motocicletă Jawa, urmărim succesele lui Emil Zatopek, care la Jocurile Olimpice, din 1948 și 1952, a câştigat 4 medalii de aur, ale gimnastei Věra Časlavská, citim despre Ivan Lendl şi Martina Navrátilova.

Intrăm apoi într-o cameră tipică de bloc din prefabricate. Aici aflăm cum au naţionalizat comuniştii toate firmele de construcţii, fondând singura Uzină de construcţii cehoslovacă, cum între anii 1953 şi 1991 s-au construit peste 80 000 de blocuri de locuinţe cu peste 1,2 milioane de apartamente.

uzina Stalin

Urmează afişe de propagandă, cu ”Uniunea Sovietică pentru pacea veşnică în lume”. Muncitorii salută congresul partidului lui Lenin şi Stalin.

Graniță în perioada comunistă
Graniță în perioada comunistă

Mai aflăm că 200.000 de cetăţeni cehi au reuşit să emigreze între 1948 şi 1989. Mult mai mulţi au încercat fără succes să treacă graniţa, fiind împuşcaţi în timp ce încercau să fugă sau ucişi de gardurile electrice. Alții au fost prinşi și trimiși la închisoare.

Într-o altă sală este prezentată persecuţia reprezentanţilor bisericii: cazul preotului Josef Toufar, torturat, arestarea călugărilor şi confiscarea averilor, ocuparea mănăstirilor de către armată. Poate că și din cauza represiunilor din perioada comunistă, cehii se numără astăzi printre cei mai puţin credincioşi oameni din lume.

Birou de interogatoriu
Birou de interogatoriu

Fascinantă esre descrierea cu lux de amănunte a mecanismelor de spionare, cu camere fixate şi în cărucioarele de copii, metodele de investigare, violenţa fizică, tortura cu curent electric etc. Vedem un birou original de interogare, cu nelipista lampă și maşina de scris…

Citim despre minele de uraniu… a căror producţie pleca în întregime în URSS.

Sala de clasă cu text de propagandă în limba rusă
Sală de clasă cu text de propagandă în limba rusă

Intrăm într-o clasă reconstituită cu fidelitate, cu mesaj de propagandă pe tablă, în limba rusă…

Vizitatorul ajunge apoi la anul 1968, la ”normalizare” și la ziua de 21 august când armata de o jumătate de milion de soldaţi a blocului sovietic a invadat Cehoslovacia. În timpul confruntărilor, 108 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost grav rănite.

Experienţa continuă cu ambiţiosul Gustáv Husák, numit de la Moscova, cu cele zeci de mii de tancuri sovietice rămase pe teritoriul Cehoslovaciei, reprezentantul Primăverii de la Praga, Alexander Dubček, exclus din KSČ (Partidul Comunist Cehosolovac) şi trimis pe post de mecanizator forestier.

Jiří Menzel (în dreapta, în picioare)
Jiří Menzel (în dreapta, în picioare)

Muzeul prezintă numeroase documente despre anii ’60, cu valul de filme de valoare, regizorul Jiří Menzel (laureat a  două premii Oscar), teatrele mici unde se jucau cele mai cunoscute piese ale lui Milan Kundera şi Václav Havel.

Vedem primul televizor color din  anul 1973…

Alte exponate evocă reintroducea cenzurii în anii ’70, ”comunismul gulaşului”. Câteva fotografii surprind concediul tipic al cehilor, cu Škodiţa şi cortul.

Căderea zidului Berlinului
Căderea zidului Berlinului

Ajungem la căderea zidului de la Berlin, la 9 noiembrie 1989, o bucată din zid, semnată de Donald Reagan, fiind licitată la suma de 277.500 de dolari.

Vedem şi uniforma autentică a miliţianului…

Milițian ceh, 1989
Milițian ceh, 1989

Ultimele săli ale muzeului sunt dedicate lui Václav Havel, ideilor sale şi imaginilor dramatice de la Revoluţia de Catifea, cu toate etapele, de la greva studenţilor până la demisia guvernului.

Adresa: V celnici 4. Program: zilnic între orele 9-20. Închis pe 24 decembrie

https://www.museumofcommunism.com/cz

Corespondență din Praga

Arhiva rubricii Museum

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.