„Nino Nino” şi pâinea caldă de la „Frontera”

67
reportaj fabrica frontera

logo zambetul uneste articoleProiectul „Zâmbetul uneşte” şi-a propus anul acesta constituirea unui grup de reporteri, cu cine altcineva decât cu binecunoscutul grup de copii „Nino Nino”. Micii reporteri au realizat reportaje şi cu ani în urmă la rubrica „Eu, tu şi Brăila”. De anul acesta au considerat să formeze un grup de sine stătător special pentru ştiri din Brăila şi l-au denumit „Nino Nino şi Brăila”.

Şi iată-i ajunşi la ediţia a cincea. Temele principale ale ediţiei sunt despre istoria filantropului brăilean Nedelcu P. Chercea cu tot ce a dăruit acest om Brăilei, material care s-a şi filmat, şi o vizită cu interviu la firma S.C. Frontera Trading SRL Brăila, care de asemenea, s-a filmat şi montat într-un videoclip.logo bibl jud braila

Pentru fiecare dintre cele cinci ediţii a fost nevoie de crearea unor noi scenarii, s-a depus multă muncă de teren, a trebuit să îndrăznim să batem la multe uşi importante, dar am răzbit şi rezultatele se văd.

Şi cum reporterului îi şade bine cu drumul, sâmbătă, 19 noiembrie 2022, la invitaţia conducerii firmei Frontera, copiii au plecat spre fabrica de pâine. La intrare, au fost întâmpinaţi de doamna inginer Dana Buzea, foarte emoţionată de această întâlnire cu copiii. I-a îndrăgit pe loc şi a învăţat cum îi cheamă pe fiecare.

Regulamentul pentru vizitatori în fabrică e foarte strict. Copiii au fost invitaţi să completeze câte un formular în care să declare că nu au vreo boală contagioasă şi sunt sătătoşi. Sub semnătură, bineînţeles. Şi aici, au apărut probleme. Toţi ştiau să scrie, evident, dar nu s-au gândit până la vârsta lor să aibă o semnătură proprie.

Alma Guedenon, 7 ani, a înţeles cum stă treaba şi s-a semnat scriind numele ei în clar fără să întrebe pe cineva. Toţi au imitat-o.

La primirea echipamentului de protecţie nu au fost probleme. Doar Alma, având piciorul mic, îşi pierdea ciupicii pe drum.

Pe drumul de acces în secţiile fabricii era amplasat un aparat pentru dezinfectat mâinile. Copiii, cu un pic de teamă, au făcut cunoştinţă cu acel aparat. Le-a plăcut.

Doamna inginer Dana Buzea a dirijat grupul de reporteri spre secţia de fabricat franzele. Zgomotul motoarelor de la benzile rulante nu a împiedicat-o să le explice tot ce se întâmplă acolo invitându-i cât mai aproape de dânsa.

În prima secţie, se producea pâine cu ajutorul maşinilor automate. Totul într-o perfectă curăţenie şi cu o execuţie la milimetru.

Reporterii au şi uitat de ce se află acolo. Priveau fascinaţi.

Alexandru Borbely nu a avut răbdare şi a luat interviu unei pâini gata să intre la coacere întrebând-o de ce e aşa de bună. Ca să afle răspunsul, Alex a fost invitat împreună cu ceilalţi copii în secţia de specialităţi de pâine produse manual, unde au avut o surpriză plăcută.

De ce a fost plăcută? Pentru că au fost invitaţi să frământe coca şi să o modeleze cum ar modela plastilină. Aici a intervenit imaginaţia, dar şi domnul Ciprian Mihu, şef secţie, care le-a arătat practic cum se face din cocă orice fel de pâine, covrigi, colăcei şi multe altele, coapte pe vatră şi gustoase ca la bunica de la ţară. Fiecare produs în acea secţie era cu timp de expirare mic pentru că nu conţineau aditivi şi alte „chimicale” care ar fi scăzut calitatea pânii.

Pentru convingere, domnul Ciprian Mihu le-a adus o pâine proaspătă, gata scoasă din cuptor. O mâncai goală, fără altceva, aşa era de gustoasă. Mirosul cald şi îmbietor i-a copleşit pe copii. O astfel de bunătate nu au gustat niciodată sau, poate, au gustat vreodată ceva asemănător, dar nu ca aceea oferită de domnul Ciprian, autorul reţetei ,,Pâinea lui Manole”, laureată, la Bruxelles în 2016, cu două stele într-un concurs internaţional.

Şi tot domnul Ciprian Mihu a răspuns cu amabilitate la toate întrebările puse de micii reporteri la finalul acestei vizite.

Pentru convingere, vă invităm să vizionaţi videoclipul ataşat în acest articol, filmat şi montat special pentru ediţia a cincea de ştiri „Nino Nino şi Brăila”.

Această vizită la Frontera este ceva inedit și copiii nu o vor uita toată viaţa.

Mirosul şi gustul pâinii de la Frontera le va aduce tot timpul aminte.

Pâinea caldă de acasă e pofta pe care o dorim toţi românii, indiferent de timp.

Mulţumim firmei S.C. Frontera Trading SRL Brăila pentru ospitalitate şi pentru excelenta prezentare a delicioaselor produse!

Vom reveni în luna martie a anului viitor la inaugurarea laboratorului de cofetărie, la care grupul de copii „Nino Nino” a fost invitat.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.