La 1 aprilie 2020 se împlinesc 220 de ani (1800) de la prima audiţie a Simfoniei nr. 1 în Do major, op. 21 de Ludwig van Beethoven. Prima audiție absolută a lucrării a avut loc pe 1 aprilie 1800 la Burgtheater din Viena. În cadrul aceluiași concert au mai fost interpretate Septetul și Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian și orchestră, precum și o simfonie a lui Mozart și o arie și un duet din oratoriul Creațiunea de Joseph Haydn. Acest concert a anunțat practic talentul lui Beethoven publicului vienez.
Părțile Simfoniei nr. 1, dedicată baronului Gottfried van Swieten, protectorul compozitorului, sunt: Adagio molto – Allegro con brio; Andante cantabile con moto; Menuetto: Allegro molto e vivace; Adagio – Allegro molto e vivace. Orchestra este alcătuită din 2 flaute, 2 oboaie, 2 clarinete în Do, 2 fagoturi, 2 corni în Do și Fa, 2 trompete în Do, timpane și coarde.
Chiar dacă unele influențe din muzica lui Mozart și a lui Haydn se resimt în această simfonie, ea anunță totuși stilul simfonic beethovenian, prin caracterul unor teme și prin orchestrație: emanciparea suflătorilor și a timpanelor.
Beethoven a fost considerat întemeietor al unei ere noi în muzică, marele compozitor german este considerat până astăzi ca o figură cardinală în evoluția muzicii tuturor timpurilor, recunoscut și în limbajul și tehnica muzicii contemporane. Beethoven este revoluționarul întemeietor al unei noi generații de muzicieni și al unei alte atitudini față de creațiile compozitorilor.
Vezi: Întoarcerea la Beethoven de Costin Tuchilă