Restituire: ”Poeme” de Radu Teculescu (16 februarie 2018, Brașov)

733
poeme radu teculescu

logo carte rubrica leviathan.roScriitorul brașovean Radu Teculescu, provenit din cunoscuta familie a Teculeștilor, care l-a dat și pe primul episcop al Armatei României, Justinian, va fi adus în atenția publicului actual printr-o lucrare inedită, ”Poeme” (Editura Ars Docendi, București, 2018), care cuprinde volumul publicat în 1945, ”Sixto Escobar”, dar și alte patru caiete cu versuri, necunoscute. Fost secretar al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, un poet talentat, de anvergură, Radu Teculescu s-a stins din viață la vârsta de 29 de ani.

Întâia restituire a operei poetice a lui Radu Teculescu îi va aduce în fața dumneavoastră vineri, 16 februarie 2018, începând cu ora 16.00, la Librăria ”Șt.O. Iosif” din Brașov, pe profesorii Ion Pop (Cluj-Napoca), Nicolae Scurtu (București) și Luminița Cornea (Sfântu-Gheorghe), în cea mai importantă acțiune de recuperare a operei unui mare scriitor brașovean.

Intermezzo muzical: violonista Hoos Hanna; Recită din versurile lui Radu Teculescu: actrița Camelia Paraschiv Katai (Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe).

radu teculescu
Radu Teculescu

Radu Teculescu (2 iulie 1924, în Alba Iulia–27 ianuarie 1953, Braşov) provine din familia de intelectuali Teculescu, care i-a dat pe primul episcop al Armatei Române, Justinian Teculescu, pe medicul şi poetul Nicolae Teculescu, pe fraţii Horia şi Bujor Teculescu, având un rol important la înfăptuirea Marii Uniri. Fiul Victoriei Jipescu şi al lui Horia Teculescu. Absolvent al Liceului de Băieţi ”Principele Nicolae” din Sighişoara. Se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii bucureştene, dar nu încheie studiile. Poet, jurnalist, traducător. Debutează în 1939 la ”Universul literar”. Publică poezii şi cronici literare în ”Revista tineretului”, ”Caietul de poezie/Revista Fundaţiilor Regale”, ”Fapta”, ”Albina”, ”Drum nou”, ”Flacăra”, ”Almanahul literar”, ”Viaţa Românească”. Pune bazele unui grup literar, numit Pagina a II-a, după numărul paginii repartizate din publicaţia ”Fapta”, împreună cu reprezentanţi ai Grupului de la Sibiu: Dimitrie Stelaru, Ben Corlaciu, Constant Tonegaru, Pavel Chihaia, Ion Apostol Popescu şi Ioanichie Olteanu. Debutul în volum, Sixto Escobar”, se produce în 1945 la Editura Pro-Pace din Bucureşti. În acelaşi an se stabileşte la Braşov, pentru desele internări la sanatoriu. Traduce din franceză şi, împreună cu fosta soţie, Sidonia Drapaca, din rusă, din Maiakovski şi Cehov. Face parte din delegaţia de scriitori braşoveni prezentă la constituirea Uniunii Scriitorilor din România la 25 martie 1949. După înlăturarea lui Ion Sassu-Ducşoara din Partidul Comunist, în 1952, este ales în locul acestuia secretar al Filialei Scriitorilor din Braşov.

Opera: ”Sixto Escobar” (1945); ”Baricadele vieţii” – volum predat în 1946 spre publicare Editurii pentru Literartură şi Artă (dispărut); ”După decembrie”; ”Vulturul alb”/”Vulturul palid”; ”Noul Robinson”; ”Polul Vest” – toate rămase în manuscris (sporadic, o serie de poeme din aceste volume au fost publicate în ”Astra”); de asemenea, nepublicat a rămas şi Jurnalul.

Referințe critice (selectiv): Ionel Teodoreanu; Şerban Cioculescu; Mihai Nadin; Lidia Popiţa; Titus Vîjeu; Steluţa Pestrea-Suciu, Sandu Plugaru, Grigore Cojan, Luminiţa Cornea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.