300 de şcolari și 30 de profesori din Humuleşti (jud. Neamț) și Mircești (jud. Iași) au participat în perioada 28 – 30 mai 2018 la ediția-pilot a proiectului de educație ”Orele culturii în Caravana Unirii”. Pe parcursul unei zile de şcoală, elevii şi profesorii au lucrat pe grupe de vârstă, în ateliere interactive de teatru, muzicã şi comunicare. Metodele de predare s-au bazat pe joc si joacă, iar formatorii: actriţa Claudia Revnic, violonista Claudia Munteanu, regizorul Mihai Lungeanu împreună cu jurnaliştii Mirela Nicolae şi Cristian Marica s-au declarat impresionaţi de creativitatea şi disponibilitatea copiilor din cele doua instituţii de învăţământ: Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” şi Şcoala Gimnazială ”Vasile Alecsandri”. Sunt de apreciat şi eforturile pe care colectivele de cadre didactice le fac aici pentru a menţine standardele de calitate ale actului educaţional.
Elevul Miron Vasile (13 ani) de la Şcoala Gimnazială din Humuleşti ne-a spus că ”orele de educaţie sunt importante în viitor. Dacă toată lumea va contribui la educaţie şi dezvoltare, văd viitorul ca pe unul interesant, un viitor măreţ.” Şi învăţătoarea Felicia Bordea din Mirceşti ne-a spus că ”mai mult ca în orice altă zi ne-am jucat alături de copii. Ce-am făcut aici ne va folosi şi sunt convinsă că toţi copiii se vor juca în afara şcolii. A fost o experienţă placută în care ne-am simţit şi noi copii.”
Programul ”Orele de educație în Caravana Unirii” este realizat cu prilejul Centenarului de Radio România Cultural cu sprijinul Teatrului Național Radiofonic, al Orchestrelor și Corurilor Radio. Parteneri în program au fost Teatrul ”Ion Creangă”, Editura Niculescu, pensiunea EULOR din Neamţ, Hotelul Roman din orașul cu același nume, casele de producție Roton Music și Sony.
Programul se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial şi liceal din provinciile istorice ale ţării. Localităţile au fost selectate în funcţie de personalităţile studiate la şcoală care, prin creaţia lor, au influenţat cultura modernă românească şi/sau Mica şi Marea Unire.
Ideea proiectelor de teatru şi muzică a apărut în 2011 şi s-a dezvoltat ulterior până în prezent. In perioada octombrie 2011 – ianuarie 2018, cele două programe s-au desfăşurat în Bucureşti şi județul Ilfov. Realizatorii lor încearcă să promoveze programele culturale adresate elevilor, să sprijine iniţiativa Radio România Cultural de atragere şi fidelizare a tinerilor ascultători bucureşteni şi să ajute demersul şcolii naţionale de acordare a şanselor egale la educaţie.
Fotografii de Carmen Vochițoaia