Sergiu Comissiona, portret de Adina Romanescu

148
adina romanescu galerie de portrete sergiu comissiona
Sergiu Comissiona, portret de Adina Romanescu, 19 august 2020. Inedit. Copyright © Adina Romanescu
Sergiu Comissiona, portret de Adina Romanescu, 19 august 2020. Inedit. Copyright © Adina Romanescu

Sergiu Comissiona, dirijor și violonist american-israelian, originar din România

16 iunie 1928, București–5 martie 2005, Oklahoma City, SUA

Născut în București într-o familie de evrei. Tatăl său, Jean Lupu Comissiona, absolvent al Academiei de comerț din Berlin, era proprietarul fabricii de produse chimice „Minerva” de pe șoseaua Vitan, pe care o preluase de la socrii săi, iar mama sa, Jenny, născută Haufrecht, era cântăreață de operă. Originea numelui său a explicat-o el însuși, într-un interviu: bunicul din partea tatei Iosif Lupu, era comis-voiajor în Târgu Ocna, lumea îl numea Lupu comisionarul și atunci și-a schimbat numele în Comissiona.

A studiat din copilărie vioara cu Cecilia Nițulescu Lupu, care neprezicându-i un deosebit succes ca violonist, a fost cea dintâi să-i sugereze de a încerca arta dirijoratului. Sergiu Comisiona a făcut parte din orchestra liceului, cu care a apărut în două concerte publice, apoi a fost membru în orchestra semi-simfonică „Ciprian Porumbescu”, condusă de Emil Cobilovici, care dădea concerte în fabrici și instituții. La îndemnul profesoarei Nițulescu, Lupu s-a exersat în jazz, a făcut parte dintr-o formație de jazz, cunoscându-i pe ergiu Malagamba, Joe Reininger, Otto Juster și Roland Granier.

Director muzical al Ansamblului de Stat Român (din 1950). În 1955, este numit dirijor principal al Operei de Stat din București. În 1954 reprezintă România la concursul internațional de dirijorat de la Besançon (Franța).

În 1959 emigrează împreună cu familia sa în Israel. Aici devine în 1960 director muzical al orchestrei simfonice din Haifa, post pe care l-a menținut până în 1966. În același timp, organizează și conduce orchestra de cameră „Ramat Gan”, ansamblu cu care face în 1963 un turneu în 43 de orașe din SUA și Canada, apărând astfel pentru prima dată în sălile de concert ale continentului nord-american. În 1962, Comissiona își face debutul la Londra cu London Philarmonic Orchestra și la Opera regală „Covent Garden”, dirijând în special spectacole de balet.

În 1966 este numit director muzical al orchestrei simfonice din Göteborg (Suedia). A devenit cetățean american la 4 iulie 1976. În 1977 Sergiu Comissiona devine director muzical al orchestrei „American Symphony” din New York.

Colaborarea cea mai îndelungată a fost aceea cu orchestra simfonică din Baltimore (1969–1984). De-a lungul activității sale în Baltimore, Comissiona a inițiat un concurs național pentru tinerii dirijori, a extins stagiunea muzicală, a mărit personalul orchestrei, a inaugurat sala nouă de concerte „Joseph Meyerhoff Hall”, a făcut turnee cu orchestra în Statele Unite și în Europa, a introdus în programele orchestrei multe lucrări noi de compozitori americani contemporani și a ridicat nivelul orchestrei stabilind-o printre cele de prim rang din SUA. La încheierea activității obișnuite în Baltimore, i se prelungește angajamentul cu titlul de Conductor Laurate.

În anul 1990 devine prim-dirijor al Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole din Madrid, unde rămâne până în 1998, iar în intervalul 1990–1994 este în același timp director muzical al Orchestrei filarmonice din Helsinki.

În 1981, cu ocazia centenarului nașterii lui George Enescu, împreună cu un grup de muzicieni devine unul dintre membrii fondatori ai Societății „George Enescu” din SUA, avându-l ca președinte de onoare pe Yehudi Menuhin. După 1990 a dirijat de mai multe ori în România, fiind și membru al juriului Concursurilor „George Enescu”. În multe din programele sale, Comissiona a inclus opere ale compozitorilor români. În 2005, întreprinde un turneu în Franța împreună cu Orchestra Națională Radio din București, înregistrând mult succes, printre altele, cu Simfonia I de George Enescu.

Discografia sa include 18 albume cu înregistrări realizate la pupitrul diferitelor orchestre simfonice.

A fost doctor honoris causa al multor instituții, printre care New England Conservatory din Boston, Peabody Conservatory, Loyola College, Johns Hopkins University, iar Columbia University din New York i-a decernat distincția „Alice M. Ditson Award”.

Sursa: Wikipedia.

George Enescu, Rapsodia română nr. 1 în La major, Vancouver Symphony Orchestra, dirijor: Sergiu Comissiona

Gustav Mahler, Simfonia nr. 4 în Sol Major, Orchestra Radioteleviziunii Spaniole. Solistă: Elly Ameling. Dirijor: Sergiu Comissiona, Teatro Real, Madrid, 1985

Ottorino Respighi, Poemul simfonic „Serbări romane”, Orchestra Radioteleviziunii Spaniole. Dirijor: Sergiu Comissiona, Teatro Monumental, Madrid, 10 noiembrie 1995

Vezi: Arhiva rubricii „Galerie de portrete” de Adina Romanescu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.