Știri: „Ultima țigară a lui Fondane” – spectacol online la ICR Tel Aviv, pentru marcarea Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România (8 octombrie 2020)

66
spectacol-fondane icr tel aviv

logo icr madridICR Tel Aviv organizează – sub egida Ambasadei României în Israel, în colaborare cu A.M.I.R. (Organizația Israelienilor Originari din România) și Teatrul Karov din Tel Aviv – în seara zilei de 8 octombrie 2020, de la ora 18.00, prin transmisiune online, un eveniment de marcare a Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România.

Proiectul cultural constă în punerea în scenă și difuzarea în premieră, pe pagina de Facebook și canalul oficial de YouTube al ICR Tel Aviv, a piesei Ultima ţigară a lui Fondane, care descrie ultimele ore din viața poetului român de origine evreiască Benjamin Fondane (Fundoianu), pe numele său real Benjamin Wechsler. Discuțiile imaginare ale lui Fondane cu stafia unchiului său, dr. A. Steuerman, decedat cu decenii în urmă, sunt învăluite metaforic în norii ultimei țigări fumate de Fondane, înainte de execuția sa de la Auschwitz.

Autorul piesei, Cătălin Mihuleac, a dramatizat povestirea cu același titlu la solicitarea ICR Tel Aviv, special pentru a fi prezentată cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România. Cătălin Mihuleac este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați prozatori români. Volumele sale America de peste pogrom (2014, apărut și în traducere în limbile germană și franceză), Ultima ţigară a lui Fondane (2016) şi Deborah (2019) fac parte dintr-un proiect mai amplu al autorului, ce are drept scop restituirea literară a multiplelor faţete ale istoriei evreilor din România.

Proiectul cultural din 8 octombrie 2020 reprezintă continuarea colaborării ICR Tel Aviv cu Teatrul Karov, în cadrul unui șir de evenimente dedicate memoriei marelui actor originar din România, Nicu Nitai. Proiectul a inclus și seria Poezia bate pandemia – campanie online de poezie românească recitată în limba ebraică, în lectura a peste 30 de actori de la Teatrul Karov din Tel Aviv. Campania online a prezentat, în perioada iunie–august 2020, înregistrări video în limba ebraică a poeziilor unor autori români.

Comemorată anual, Ziua Națională a Victimelor Holocaustului din România aduce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, care au schimbat în mod tragic viețile membrilor comunităților evreiești și rome din România acelei perioade. Prin Hotărârea de Guvern nr. 672/2004, ziua de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), a fost aprobată pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Holocaustului din România.

Programul evenimentului:

  1. Premiering pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv și pe canalul oficial de YouTube al ICR Tel Aviv: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ/featured

Cuvânt introductiv: Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv

Mesaje: E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel; Micha Harish, președintele A.M.I.R.; Robert Singer, centrul de educație evreiască ORT – președintele Comitetului Director

Premiera piesei Ultima țigară a lui Fondane (autor: Cătălin Mihuleac, traducere în limba ebraică: Sylvia Herșcovici), spectacol în limba ebraică cu subtitrare în limba română, în interpretarea actorilor Teatrului Karov din Tel Aviv (regia: Dorit Nitai-Neeman, distribuția: Yoav Sadowsky și Martin Blumenfeld)

  1. Live streaming pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv

Sesiune de întrebări și răspunsuri (prin transmisiune online), cu participarea: Dorit Nitai-Neeman, regizor și director al Teatrului Karov, cu Cătălin Mihuleac, autorul piesei, precum și cu actorii Martin Blumenfeld și Yoav Sadowsky.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.