Știri: 100 de ani de inventică românească (12 martie 2018, București)

519
100-de-ani-de-inventica

Institutul Cultural Român (ICR) și Universitatea Politehnica din București (UPB) organizează luni, 12 martie 2018, evenimentul ”100 de ani de inventică românească”, ce se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Centenarului Marii UniriEvenimentul va avea loc în Amfiteatrul AN 010 ”Radu Voinea” – clădirea Rectoratului UPB, începând cu ora 17.00. Manifestările se vor afla și sub egida aniversării de căre UPB a 200 de ani de la primele cursuri de inginerie din România, cursuri organizate de către Gheorghe Lazăr în 1818, pe lângă mânăstirea Sfântu Sava din București și vor cuprinde:

– prezentarea volumului ”100 de inovatori români”, apărut la editura ICR;

– o expoziție de inventică de ultimă generație, cu invenții și inovații realizate de profesori și cercetători din UPB;

– proiecția a două filme documentare (producător executiv: Mihai Vișinescu) despre personalitatea marcantă a lui Anghel Saligny și Nicolae Vasilescu-Karpen, pionieri ai ingineriei naționale și mondiale, a căror amprentă asupra modernizării României este de necontestat.

În deschidere, vor vorbi domnul Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București și doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. Colaborarea dintre Institutul Cultural Român și Universitatea Politehnica din București a plecat de la premisa că inovația și creativitatea, științifică sau artistică, sunt esențiale în definirea profilului cultural identitar al României. Deschiderea față de o zonă academică, alta decât cea tradițional vizată de ICR, este un demers de apropiere a unui public mai larg, mai ales în contextul în care arta și tehnologia au deja o tradiție de influențare reciprocă.

”Cartea 100 de inovatori români este o plăcută surpriză. Departe de ariditatea unui dicționar obișnuit, autorii au ales o cale potrivită: cea a unui veritabil spectacol transdisciplinar al inteligenței și creativității personalităților române sau de origine română, de la literatură la știință, de la tehnică la filozofie, de la estetică la fizică teoretică”, scrie în prefața volumului Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române.

Din volumul ”100 de inovatori români” sunt prezentate publicului 17 dintre personalitățile remarcabile care au avut o activitate în strânsă legătură cu istoria Politehnicii din București: Anghel Saligny, Nicolae Vasilescu-Karpen, Spiru Haret, Ion Mincu, Gogu Constantinescu, Traian Lalescu, Constantin Budeanu, Simion Stoilow, Aurel Perșu, Mihail Manoilescu, Petre Sergescu, Alexandru Proca, Elie Carafoli, Costin D. Nenițescu, Ion I. Agârbiceanu, Șerban Țițeica, Justin Capră.

Expoziția de inventică propune publicului prezentarea unor dispozitive medicale destinate neurochirurgiei (implanturi și grefe pentru cranioplastie), echipamente pentru industria chimică dar și lucrarea ”Invențiile, tezaurul României”, realizată de Forumul Inventatorilor Români. Sunt prezentate și inovații premiate, cu care Universitatea Politehnica a participat la Salonului de invenții de la Bangkok, în perioada 1–7 februarie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.