Pe 13, 15 și 26 martie 2025, de la ora 14.00, Teatrul „Bulandra” organizează, la Sala „Liviu Ciulei”, evenimentul Actrițe și cuvinte. Perspective contemporane, o serie de spectacole-lectură în care trei actrițe talentate – Alina Grigore, Theodora Sandu și Andreea Mateiu – ni se dezvăluie în postura de regizoare și dramaturge.
De la conflicte de familie la teme sociale de actualitate, aceste spectacole-lectură explorează, cu umor și emoție, noi moduri de a spune și de a înțelege teatrul, dar și pe artiștii care-i dau viață pe scenă, seară de seară.
Actrițe și cuvinte. Perspective contemporane este, așadar, mai mult decât un simplu proiect de spectacole-lectură – este o incursiune fascinantă în universul artistic al unor actrițe care își scriu și își regizează propriile povești.
Participarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac prin formularul de înscriere asociat fiecărui eveniment pe pagina de Facebook a Teatrului „Bulandra”.
Vă invităm să descoperiți voci noi în dramaturgia contemporană, dar și viziuni creatoare care ne oferă perspective proaspete și curajoase asupra artei teatrale.
Programul spectacolelor-lectură:
Joi, 13 martie, ora 14.00 – Cod albastru, text și regie Alina Grigore
Cu un ritm dinamic, spectacolul Cod albastru surprinde perfect viața de familie: iubire și furie, adevăruri spuse prea târziu și greșeli care nu mai pot fi îndreptate. Albastrul devine culoarea sistemului de alarmă al abuzului subtil multifațetat, care se perpetuează în sânul unei familii moderne, pe care o vei îndrăgi şi judeca aprig, simultan. Un spectacol emoționant și intens, dar accesibil tuturor, care îmbină drama și comedia într-o poveste pe care nu o vei uita prea curând.
Distribuția: Șerban Pavlu, Rodica Lazăr, Sandra Ducuța, Mihai Bisericanu, Anca Androne, Simona Pop, Vlad Zamfirescu, Andreea Bibiri, Andi Vasluianu, Ilinca Neacșu, Ioana Anastasia Anton, Andrei Anghel, Ana Ioana Macaria și Adrian Ciobanu.
Sâmbătă, 15 martie, ora 14.00 – Cerc închis, text și regie Theodora Sandu
Piesa Cerc închis a fost dezvoltată în cadrul workshopului coordonat de Mimi Brănescu în 2024. Acțiunea este condusă de două personaje feminine, ale căror biografii complexe au ca numitor comun un trecut dureros, care necesită vindecare pentru a merge mai departe. Totodată, textul invită la un dialog deschis și empatic, lipsit de prejudecăți, precum și la introspecție, în sensul analizei propriilor imperfecțiuni. Un text curajos, care pune sub lupă dinamici de putere, frici nerostite și mecanismele fine prin care ne ascundem suferința. O invitație la ascultare, la empatie și, poate, la începutul unui proces de vindecare.
Distribuția: Silvana Negruțiu și Maria Veronica Vârlan
Miercuri, 26 martie, ora 14.00 – Trei frați pătați, text și regie Andreea Mateiu
Iubire și nostalgie, râsete și lacrimi, adevăruri spuse prea târziu – toate se împletesc într-o poveste despre familii complicate, legături de sânge și libertatea de a alege pe cine iubești. Trei frați pătați este o satiră fină, plină de umor și emoție puternică, despre cum trecutul ne urmărește, oricât am fugi de el. Un text care explorează legătura puternică dintre frați și surori, oamenii cu care crești și alături de care, oricât de puțin timp ai petrece – e suficient să fiți legați pe viață. Cu ei îți creezi cele mai frumoase sau cele mai frustrante amintiri. Lângă ei, devii om mare. Dar cum să te întorci acasă, atunci când „acasă” nu mai există?
Distribuția: Andi Vasluianu, Cătălin Babliuc, Andreea Mateiu și Ioana Anastasia Anton
Despre autoare:
Alina Grigore este regizoare, scenaristă și actriță, absolventă a UNATC „I.L. Caragiale” București, clasa profesorului Adrian Titieni. Și-a făcut debutul ca actriță în filmul Happy Ending, regizat de Radu Potcoavă, și a colaborat cu unii dintre cei mai apreciați regizori români, precum Cristi Puiu (Aurora) și Adrian Sitaru la filmul Ilegitim, unde a fost actriță, și scenaristă. Pasionată de mecanismele cognitive implicate în actorie, regie și storytelling, Alina a fondat InLight Center, un spațiu de cercetare dedicat dezvoltării scenariilor și procesului scenic. În ultimii 16 ani, a montat alături de cursanții InLight Center peste 30 de spectacole de teatru politic și social. A lucrat alături de Adrian Sitaru și studenții săi la filmul Ilegitim, distins cu premiul CICAE la Berlinale și cu trofee importante la festivaluri din Odessa și Namur. În 2018, a fost selectată la Berlinale Talents ca scenarist și regizor, iar în 2021 și-a făcut debutul în lungmetraj cu Blue Moon, film premiat cu prestigiosul Golden Shell la Festivalul de Film de la San Sebastián. Blue Moon a fost realizat pe principii sustenabile, reflectând preocuparea Alinei pentru un cinema responsabil. A luat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de film de la Bergamo, premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Namur și premiul pentru actorie și scenariu la Festivalul de Film Subtitle din Kilkenny. A fost nominalizată la premiile Gopo pentru cea mai bună regie, cea mai bună actriță și cel mai bun film de debut.
În prezent, lucrează la următorul său lungmetraj alături de actrița premiată cu Oscar, Melissa Leo.
Theodora Sandu este la bază actriță și recent a început să își dezvolte pasiunea pentru scris. Face parte din trupa Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești și colaborează cu mai multe teatre din țară – secția Germană a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov și Teatrul Dramaturgilor Români, București.
Din 2022, face parte din echipa Teatrului Postnațional Interfonic, primul teatru independent, cu producții atât online cât și offline, care tratează teme precum hărțuirea și etica de lucru în domeniul cultural.
Născută la Iași, actrița Andreea Mateiu este absolventă a UNATC „I.L. Caragiale” București, secția actorie, promoția 2004–2008. Activând mai ales în zona teatrului independent, Andreea este o prezență electrizantă și versatilă pe scenă, accesând cu talent resurse de vulnerabilitate, intensitate dramatică și umor. La Teatrul Bulandra o puteți vedea în rolul Sally, în spectacolul Obiceiuri necurate, de Tom Smith, în regia lui Mihai Constantin, dar colaborează și cu Teatul Metropolis, Metronom, Teatrul de Artă, Avangardia, WonderTheatre, Godot și este membră a trupei de improvizație Improvisneyland. A apărut, de asemenea în serialul TV Atletico Textila. Dincolo de aparițiile sale pe scenă, Andreea Mateiu scrie piese de teatru și scenarii de film, aducând în prim-plan voci puternice și povești care merită spuse.
A câștigat, de asemenea, concursul CNC, pentru scenariul de la scurt-metrajul Frunză.
Comunicat al Teatrului „Bulandra” din București