Știri: Agenda zilei de 2 septembrie 2021 în Festivalul „Enescu”

22
George Enescu, fotografie din revista „Luceafărul”, 1912
George Enescu, fotografie din revista „Luceafărul”, 1912

logo George Enescu International Festival 2021Expoziție inedită de documente și fotografii despre istoria Festivalului și viața lui Enescu, vernisată la Sala Palatului

Scala din Milano, Orchestra de Cameră Lausanne și Corul Regal împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Brașov oferă programele artistice ale zilei pe trei scene ale Festivalului: Sala Palatului, Ateneul și, respectiv, Sala Radio. În plus, la Sala Palatului, are loc astăzi, în pauza concertului, la ora 20.15, vernisarea expoziției de fotografii și documente din arhivă Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de Iubire, un proiect original al Festivalului Enescu, realizat cu sprijinul celor patru fotografi oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian, al Arhivei Diplomatice a Ministerului de Externe și al Muzeului „George Enescu”.

Expoziția Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de Iubire prezintă momente din viața maestrului Enescu și din istoria Festivalului „Enescu” prin fotografii și documente inedite, dintre care unele prezentate pentru prima oară publicului. Imaginile au fost selecționate din peste 230 de fotografii din arhiva ARTEXIM și peste 50 de scanări ale unor documente relevante puse la dispoziția Festivalului de Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Arhiva Muzeului Național „George Enescu”.

Întregul material documentar cercetat în vederea expoziției a fost încredințat și regizoarei Carmen Lidia Vidu, pentru realizarea proiecției multimedia a operei Te Deum, compusă de faimosul tenor, compozitor și dirijor José Cura. Lucrarea este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului Enescu și va fi prezentată în premieră mondială de Philharmonia London și José Cura la Sala Palatului, pe 5 septembrie.

La vernisaj vor participa cei patru fotografi, Cătălina Filip, Andrada Pavel, Andrei Gândac și Alex Damian, precum și directorul Arhivei Diplomatice a MAE, Doru Liciu, și diplomatul care a descoperit o serie de fonduri arhivistice necunoscute despre George Enescu, Monica Joița.

La Sala Palatului, programul interpretat de Orchestra Teatrului Scala din Milano, sub bagheta lui Andrés Orozco-Estrada, începând cu ora 19.30, este dedicat în întregime lui  Dvořák: Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104 și Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95, „Din lumea nouă”. Solist: Daniel Müller-Schott (violoncel). Pentru prima dată în România, tânărul dirijor aduce pe scenă un suflu proaspăt prin maniera în care se conectează cu publicul său. Din 2020, Orozco-Estrada este director muzical al Orchestrei Simfonice din Viena.

La Ateneul Român, începând cu ora 16.30, va fi un concert susținut de Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijată de de Joshua Weilerstein, cu Cristian Budu la pian. Programul cuprinde Simfonia nr. 31 în Re major KV 297/300a de Mozart, urmată de romanticul Concert pentru pian și orchestră în la minor, op. 54 de Schumann. Cea de-a doua parte a concertului surprinde cu o lucrare modernă, semnată de George Benjamin – Canon și Fugă iar înspre final, orchestra revine la clasicismul vienez, cu audiția Simfoniei nr. 82 în Do major Hob. I:82 „Ursul” de Haydn.

Începând cu ora 18.00, la Sala Radio, Corul Regal și Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Brașov susțin un concert dedicat Regelui Mihai, în anul în care ar fi împlinit 100 de ani. Programul cuprinde și două premiere: o lucrare de Henry Purcell, interpretată în premieră, Odă pentru ziua de naștere a Reginei Maria Z 323, „Come Ye Sons of Art” și Oda pentru ziua de naștere a Reginei Ana HWV 74, „Ethernal source of light divine”, semnată de Georg Friedrich Händel. Soprana Irina Iordăchescu va interpreta „Rugăciunea Reginei Maria pentru cei căzuți”, din Oratoriul „Câmpuri de maci”, compus de Livia Teodorescu-Ciocănea. În încheierea concertului, soprana Daniela Bucșan, mezzosoprana Alina Silvia Dragnea și basul Iustinian Zetea vor interpreta Marșul Încoronării TH 50 ČW 47 de Piotr Ilici Ceaikovski.

La concertul de la Ateneu accesul este permis cu prezentarea certificatului verde Covid. La Sala Palatului și Sala Radio, nu este necesar certificatul verde.

Concertele de la Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise gratuit pe site-ul Festivalului

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge pentru a-l asculta din pagina Program

Concertul de la Ateneu va fi transmis în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.   

Pe site-ul Festivalului apar zilnic o agendă cu interviuri, cronici și informații suplimentare.

Andrés Orozco-Estrada este un dirijor care se remarcă prin energie și eleganță și jovialitate, atuuri pe care le pune în valoare în calitate de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Viena. Orozco-Estrada, un dirijor ancorat în lumea muzicală actuală, dirijează adesea în premieră lucrări ale tinerilor compozitori. Acesta este recunoscut pentru încurajarea muzicienilor la început de drum și pentru pregătirea acestora. În 2019, dirijorul a realizat un turneu în Europa, alături de Filarmónica Joven de Columbia, al cărei Dirijor Principal este din 2021. Totodată, Andrés Orozco-Estrada a fost și Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Freixenet a Școlii de muzică Regina Sofia din Madrid.

Andrés Orozco-Estrada dirijează în mod regulat orchestrele de top din Europa, inclusiv Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia sau Orchestra Națională a Franței, precum și orchestre din SUA, precum Chicago Symphony și Philadelphia Orchestra. De asemenea, a dirijat concerte și spectacole de operă la Opera de Stat din Berlin și la Festivalul de la Salzburg, bucurându-se de un succes remarcabil.

Daniel Müller-Schott, pe care „The New York Times” îl descrie drept „un muzician neînfricat, cu tehnică impecabilă” și o expresivitate intense, este unul dintre cei mai căutați violonceliști din lume. Muzicianul concertează pe toate marile scene internaționale și încântă publicul în calitate de ambasador al muzicii clasice în secolul XXI. Daniel Müller-Schott este invitat să interpreteze cu orchestre internaționale de top din lume. În SUA, a concertat cu orchestre din New York, Boston, Chicago, Philadelphia sau Los Angeles, iar în Europa cu orchestre precum Filarmonica din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Operei Bavareze de Stat din München și Orchestra Filarmonică din München, Orchestrele Radio din Berlin, München, Frankfurt, Stuttgart, Leipzig și Hamburg, Copenhaga și Paris, Orchestra Tonhalle din Zürich sau Orchestra Simfonică și cea Filarmonică din Londra.

Joshua Weillerstein este Directorul Artistic al Orchestrei de Cameră din Lausanne și are o carieră prodigioasă, având colaborări cu Orchestra Filarmonică a Radio France, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Filarmonica din New York și orchestrele simfonice din Baltimore, Detroit și Milwaukee, printre altele. Este apreciat pentru reprezentațiile emoționante și este respectat pentru entuziasmul și înțelegerea profundă a compozitorilor ale căror partituri le dirijează.

Cristian Budu este „un pianist uimitor de original, cu o perspectivă muzicală și o maturitate care ar putea inspira invidie colegilor de două ori mai în vârstă decât el”, arată publicația „Gramophone”. Tânărul brazilian cu origini românești, pianistul Cristian Budu, apare în domeniul său drept un interpret cu o viziune proaspătă și inedită. Pianistul este fondatorul proiectului Pianosofia, prin care duce literalmente muzica clasică în casele oamenilor, organizând evenimente muzicale la cerere în căminele iubitorilor de muzică, cu un repertoriu personalizat de către membrii echipei Pianosofia. Este câștigătorul uneia dintre cele mai importante și prestigioase competiții din lume, Concursul Internațional de Pian Clara Haskil, la cea de-a 50-a aniversare, în 2013. Acest premiu se acordă unui singur interpret pe ediție și, uneori, niciunuia dintre competitori. Pe lângă Marele Premiu, Cristian a câștigat și Premiul Publicului și Premiul Colțul Copiilor. Pentru critici, succesul lui Cristian la acest concurs a fost considerat drept cea mai înaltă distincție oferită unui pianist brazilian în ultimii 25 de ani.

Bucureștiul creativ

Expoziția de fotografie și documente inedite despre George Enescu și Festivalul Enescu Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de iubire are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu și la Sala Palatului. Expoziția este un proiect comun al Festivalului „Enescu”, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul Enescu.

  • Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internațional George Enescu 2021, difuzat de TVR: producția Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionné. Program: sâmbătă, 28 august 2021–duminică, 26 septembrie 2021. Realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu și Nicolas Gaster. Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.
  • Mirrors of Brâncuși. Program: sâmbătă, 28 august 2021–sâmbătă, 4 septembrie 2021, Sala Palatului.

Proiectul Mirrors of Brâncuși este o expoziție care te invită să faci parte din universul celui supranumit „inventatorul sculpturii moderne”.

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.