Știri: ”Amicus Romaniae 2018” (6 decembrie 2018, Lisabona)

232
amicus romaniae

Joi, 6 decembrie 2018, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează cea de-a X-a ediţie, jubiliară, a ceremoniei de acordare a titlurilor onorifice ”Amicus Romaniae”. Decernarea va avea loc la sediul ICR Lisabona (Rua do Barão nr.10), începând cu ora 19.00 şi va fi însoţită de un recital al marelui cântăreţ de fado Paulo Bragança şi de vernisajul expoziţiei ”România: Evoluţie”, realizată de Agerpres pentru Centenarul Marii Uniri.

Titlul onorific ”Amicus Romaniae” a fost instituit în 2009, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii ICR Lisabona faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional portughez, susţinători ai activităţii Institutului de diseminare a valorilor culturii române în spaţiul lusitan.

Evenimentul va debuta cu atribuirea titlurilor onorifice ”Amicus Romaniae” de către Excelența Sa Doamna Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Republica Portugheză şi de către domnul Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona. Elogiul noilor personalităţi sosite pe lista ”Amicus Romaniae” va fi făcut de antropologul şi profesorul Daniel Silva Perdigão, reprezentant al Institutului Camões în București până în 2017 și distins cu titlul de ”Amicus Romaniae”, încă din 2009, de la prima ediție a ceremoniei.

Personalităţile distinse în acest an sunt:
1. Joaquim Ruivo (director al Muzeului Mosteiro da Batalha)
2. José-Luís Jorge (fotograf şi fotoreporter)
3. Paulo Bragança (cântăreţ și cantautor)
4. Sandra Alves (director coordonator al muzeelor din Viseu)
5. Rui Madeira (regizor şi director al Companhia de Teatro de Braga)
6. Adriana Niemeyer (corespondent la Lisabona al cotidianului italian ”Faro di Roma” şi Director al festivalului itinerant de cinema de limba portugheză FESTin)
7. Leonídio Ferreira (director adjunct al cotidianului ”Diario de Notícias”)
8. Ricardo Santos (redactor șef al revistei ”Volta ao Mundo”)
9. Simão Valente (profesor în cadrul Catedrei de literatură comparată a Universidade de Lisboa)
10. Salvato Teles de Menezes (preşedinte al Fundação Dom Luís din Cascais)

Expoziţia ”România: Evoluţie” cuprinde numeroase imagini din valoroasa arhivă fotografică a agenţiei naţionale de presă Agerpres, dintre care unele sunt adevărate opere de artă, şi în care sunt surprinse momente şi personalităţi care şi-au pus amprenta asupra ultimei sute de ani din istoria României.

Recitalul lui Paulo Bragança va cuprinde piese din repertoriul artistului, între care şi două melodii ale Mariei Tănase, căreia fadistul i-a adus un emoţionant omagiu în cursul concertului susţinut pe scena festivalului ”Cerbul de Aur” de la Braşov din acest an. Paulo Bragança, prezentat deseori drept ”îngerul căzut” al fado-ului, este unul dintre cei mai relevanţi cântăreţi şi cantautori contemporani de gen, prin prisma suflului inovator, cu accente dark şi punk pe care îl aduce cu maniera sa de interpretare şi prin explorarea de noi teritorii muzicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.