Știri: Lansare de carte: ”Clipa ca imagine. Teatru și fotografie” de Octavian Saiu (4 decembrie 2018)

171
octavian saiu clipa ca imagine

logo carte rubrica leviathan.roMarți, 4 decembrie 2018, la ora 16.00, la Teatrelli din București (Piața Alexandru Lahovary nr. 7) va avea loc lansarea volumului ”Clipa ca imagine. Teatru și fotografie” de Octavian Saiu, apărut la Editura Nemira (colecția ”Yorick”). Lansarea are caracter aniversar, ”Clipa ca imagine” fiind a zecea carte despre teatru semnată de Octavian Saiu, volum dedicat unor pasiuni complementare: teatru și fotografie.

”Înrudite prin cultul vizualului, teatrul și fotografia au vocația clipei care rămâne. În feluri diferite. Prin forța unui spectacol de a se încrusta parcă pentru totdeauna în memoria noastră afectivă, prin iluzia că o fotografie își asigură eternitatea, ne răzbunăm câte puțin vremelnicia. De la epoca primelor forme de ritual și până la era lui «homo selfius», ființa umană a avut nevoie de ispita timpului oprit în loc. Într-un loc anume: rama scenei, dreptunghiul unei imagini decupate, poate ambele deodată. În asemenea frânturi de veșnicie se oglindește fie întreg universul, fie intimitatea unui singur suflet. Iar cei care ne-au învățat să le prețuim se numesc Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Annie Leibovitz sau Giorgio Strehler, Robert Wilson, Silviu Purcărete… Despre ei, despre alți maeștrii ai privirii, despre teatralitatea fotografiei și magia fotografică a teatrului este vorba în această carte.” Octavian Saiu.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la mai multe universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor ”Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie.

Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul volumelor: ”În căutarea spaţiului pierdut” (Nemira, 2008) / ”In Search of Lost Space” (UNATC Press, 2010), ”Beckett. Pur şi simplu” (Paideia, 2009), ”Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane” (Paralela 45, 2010), ”Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate” (Paideia, 2011), ”Posteritatea absurdului” (Paideia, 2012), ”Teatrul e vis” (Paideia, 2013), ”Hamlet şi nebunia lumii” (Paideia, 2014) / ”Hamlet and the Madness of the World” (Editura ICR, 2016), ”Lecţia, o meditaţie cu şapte teme” (Nemira, 2015), ”Teatrul la persoana I” (Nemira, 2016)

A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.