Știri: Cinci pelicule românești proiectate la prima ediție a Festivalului Filmului Românesc de la Istanbul (8–29 aprilie 2017)

795
Restul e tacere - Nae Caranfil

În perioada 8–29 aprilie 2017, la Centrul Cultural Akbank (Şehit Muhtar Mahallesi, İstiklal Cd. No.8, 34435, Beyoğlu) se va desfășura prima ediție a  Festivalului Filmului Românesc de la Istanbul, un proiect inițiat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul.

Programul proiecțiilor:

București nonstop” (2015) – proiecție pe 8 aprilie, ora 15.00
“Restul e tăcere” (2007) – proiecție pe 18 aprilie, ora 19.00
“Chuck Norris vs communism” (2015) – proiecție pe 22 aprilie, ora 15.00
“Sunt o babă comunistă” (2013) – proiecție pe 25 aprilie, ora 19.00
“O secundă de viață” (2009) – proiecție pe 29 aprilie, ora 15.00

București nonstop (2015), regizat de Dan Chișu, deschide festivalul. Lungmetrajul ilustrează o noapte din viața unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri. Patru persoane conduc patru povești diferite legate între ele de un personaj-cheie, Achim, cunoscut ca „băiatul de la non-stop”, interpretat de Gheorghe Ifrim. Filmul își dorește să transmită povestea unor oameni normali în situații excepționale. Ieșite din comun, toate cele patru povești nu fac decât să radiografieze un microclimat din orașul în care trăim. Este un film despre dragoste, generozitate, ură, gelozie, util și inutil, viață, moarte, cu fapte bune și rele, fără finalitate, dar și cu umor și cu tandrețe, escalând ridicolul unor întâmplări și situații penibile dintr-o singură noapte.

Restul e tăcere, în regia lui Nae Caranfil, a fost turnat în anul 2007, lungmetraj cunoscut drept cea mai scumpă realizare cinematografică de până la acea dată. „Restul e tăcere” este un film despre facerea unui film, cum au spus criticii de specialitate, povestea regizării primului lungmetraj românesc din istorie, „Războiul de independență” (1911). Pelicula este focalizată pe viața lui Grigore Ursaru, fiul în vârstă de 19 ani al unui cunoscut actor de comedie de acum 100 de ani, care trebuie să gestioneze un bilanț profesional și personal oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viață, fiul e pe cale să comită greșeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios și mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România își cucerise independența cu 35 de ani în urmă.

Chuck Norris vs communism (2015), în regia Ilincăi Călugăreanu, prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate și traficate în perioada comunistă, care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv al lui Nicolae Ceaușescu.

Sunt o babă comunistă (2013), semnat Stere Gulea, este o ecranizare după romanul omonim al lui Dan Lungu. Turnată în 24 de zile, pelicula spune povestea unei generaţii personificate de Emilia (Luminiţa Gheorghiu) sau Mica: născută cândva într-o familie săracă de la ţară, a putut la momentul respectiv să ducă o viaţă mai bună – întâi venind la oraş, apoi angajându-se la fabrică. Acum treizeci de ani, era momentul cel mai bun pentru oamenii ca ea, cu origine modestă, dar având şi hărnicie, şi ambiţie. Pensionară, ca şi soţul ei (jucat de Marian Râlea), se luptă cu sărăcia, nefiind totuşi lipsiţi de un minim necesar. Povestea pune protagonista, dar şi pe spectator, în faţa lui însuşi, pentru a se privi. Trecutul, prezentul, apoi urmează pasul mai departe, eliberator.

O secundă de viață, realizat în 2009 de regizorul Ioan Cărmăzan, este un film dramatic care evidenţiază condiţia efemeră a omului. Ce se întâmplă atunci când destinele unor oameni devin unul şi acelaşi. Edgar Furman (Andrei Pandele) era un tânăr care vroia să experimenteze actul sinuciderii, Socaliuc (Costel Caşcaval) era un sinucigaş profesionist. Acesta trăia într-o locomotivă şi încerca să se sinucidă cu fiecare ocazie, nu înainte de a se asigura că e cineva prin preajmă ca să-l salveze. Cei doi se întâlnesc atunci când Edgar îl salvează pe Socaliuc. Pe parcurs cei doi devin nedespărţiţi şi îşi povestesc dramele. Edgar îşi pierduse părinţii într-un accident de maşină, iar Socaliuc crescuse la orfelinat. Mara Lasconi (Rodica Mandache) e îndrăgostită de Edgar, dar cu o viaţă sentimentală confuză. Era amanta ocazională a lui Edgar şi muza lui Daniel (Cristi Iacob), un sectant. Sinuciderea Marei, în urma diagnosticarii ei cu Sida, uciderea uneia din prostituate şi sinuciderea lui Socaliuc demonstrează cât de fragilă e viaţa şi cât de mult contează cel de alături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.