Știri: Concert-conferință, expoziție „Enescu pe înțelesul tuturor” (6 iulie 2021, Madrid)

162
Ștefan Ignat. Sursa foto: ICR Madrid
Ștefan Ignat. Sursa foto: ICR Madrid

logo rubrica musica leviathan.roPentru a răspunde priorităților activității de diplomație publică și culturală pentru anul 2021, în contextul împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă un proiect inedit al baritonului Ștefan Ignat, Enescu pe înțelesul tuturor, derulat în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, care se află la granița dintre concert și conferință și are în prim-plan interpretarea operei Oedipe prin prisma melosului popular, a ethosului românesc. 

Proiectul are următoarele componente:
–  Concert-conferință Enescu pe înțelesul tuturor (în limbile franceză și spaniolă)
–  Expoziție dedicată vieții și activității lui George Enescu realizată de Muzeul Național „George Enescu”, în prezența muzicologului și criticului muzical José Luis García del Busto, membru al Academiei Regale de Arte Frumoase de San Fernando din Madrid.

Evenimentul va avea loc la Teatrul Institutului Francez din Madrid (Calle del Marqués de la Ensenada, 10, 28004 Madrid), la data de 6 iulie 2021, ora 19.30.
Intrarea este liberă, până la completarea locurilor disponibile
.

Formular de participare la eveniment:  https://forms.gle/c6RC89R6VqdJcHh4A

Concertul-conferință Enescu pe înțelesul tuturor include expoziția George Enescu viața și opera a Muzeului Național „George Enescu” și repertoriul Piese pentru pian de George Enescu, Sarabanda din Suita nr. 2 și Voix de la stepe, Șapte cântece pe versuri de Clément Marot, opus 15, în interpretarea lui Ștefan Ignat și a pianistului Remus Manoleanu. Concertul-conferință Enescu pe înţelesul tuturor a prins contur în urma unei analize a celor șapte producții ale operei Oedipe, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România de baritonul Ștefan Ignat. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele – forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei Oedipe. Evenimentul include și o incursiune în universul dramaturgic al operei amintite, cu momentele-cheie care o compun: paricidul, incestul, nașterea împotriva voinței zeilor, părăsirea Corintului, înfrângerea Sfinxului la porțile Tebei, ciuma, aflarea adevărului, pribegia și împăcarea cu zeii, ilustrate prin exemple muzicale elocvente.

Proiectul a fost prezentat în România (Muzeul Național „George Enescu”, Opera Națională București, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, Casa Memorială din Tescani, Sala Patria Brașov, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, Casa de Cultură din Beiuș, Opera Română Craiova, Cluj – Universitatea de Muzică, Oradea – Biblioteca Județeană, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța), Opera Română Timișoara, Biblioteca Astra– Sibiu, ICR Praga – Academia de Muzică din Praga, Gyula –  Ungaria, Reghin – Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, Festivalul Internațional „George Enescu”, Filarmonica de Stat din Oradea, Muzeul Național Cotroceni, Filarmonica „George Cavadia” din Brăila și în Statele Unite ale Americii (Institutul Cultural Român), Ateneul din Focșani, Primăria Șimleul Silvaniei, Casa Sindicatelor Zalău, Ateneul din Tecuci, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Ateneul din Iași.

Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995–1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac, fiind până în anul 1999 solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti. În anul 2010 obține titlul de doctor în muzică. Printre distincțiile obținute se numără Premiul III la Concursul „Voci verdiene” (Italia, 1997) și Premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu (2003). În 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Oedipe de George Enescu, iar în 2011 Ștefan Ignat a fost desemnat cel mai bun solist de operă de către revista VIP. În 2015 a colaborat cu Metropolitan Opera din New York la noua producție Otello (rolul Jago). A fost invitat la 6 ediții consecutive să susțină rolul Oedipe din capodopera enesciană, rol interpretat în premierele operei de la București (2003 – 2009 – 2011), Cagliari (Italia), Illinois (USA) și Iași. Conceptul de Concert-conferință a fost prezentat până acum la New York, București (Muzeul Național „George Enescu”, Casa Artelor, Opera Națională, Palatul Cotroceni), Sinaia, Tescani, Craiova, Timișoara, Brașov, Sibiu, Dorohoi, Oravița, Beiuș, Constanța, Cluj, Gyula (Ungaria), Reghin.

Remus Manoleanu s-a născut în 1949 la Alba Iulia și a terminat Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa de pian a Valeriei Taban. A crescut în ambianţa de elevată preocupare pianistică şi artistică a familiei Ecaterina şi Maria Fotino. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1972, unde a lucrat cu Gabriel Amiraş şi Gh. Halmo. Este  absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. A câştigat bursa naţională „George Enescu” în 1972 și a urmat cursuri de specializare în Conservatorul „P. I. Ceaikovski” din Moscova (profesorul S. Neuhaus).

Remus Manoleanu este doctor în muzică și conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

A participat la numeroase festivaluri din Basel, Oldenburg, Berlin, São Paulo, Londra, Dublin. Concertează curent în România şi în străinătate (Marea Britanie, Brazilia, Coreea de nord, Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Siria, Statele Unite etc.) La sugestia şi îndemnul celebrului pianist Dan Grigore, a jucat de zeci de ori în Hamlet la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra”, în regia lui Alexandru Tocilescu, având rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet.

A înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română și muzică contemporană românească la Casa de Discuri „Electrecord”.

Este membru Fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” –  Slobozia. Remus Manoleanu a publicat în anul 2008, la Editura U.N.M.B., două cărţi : Muzica sub semn ludic şi Paradigme ludice în muzica românească. A creat Fundaţia Culturală Bianca, ce are ca scop principal promovarea liedului românesc. În anul 2010 a obținut Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român.

Proiectul „Enescu pe înțelesul tuturor se desfășoară în colaborare cu Muzeul „George Enescu” din București, cu sprijinul Institutului Francez din Madrid.

Comunicat al ICR Madrid

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.