Știri: Cristina Constantinescu și Mircea Constantinescu în spectacolul „Cehov nu crede în lacrimi” (București, 25 ianuarie 2023)

80
cehov nu crede in lacrimi

Miercuri, 25 ianuarie 2023, la ora 19.00, la Teatrul de Artă din București (str. Sf. Ștefan nr. 21, sector 2) va avea loc spectacolul Cehov nu crede în lacrimi, după A.P. Cehov. Traducere de Elisabeta Pop. Concept spectacular: Mircea Constantinescu. Cu: Cristina Constantinescu, Mircea Constantinescu (voce). Spectacol invitat.

Timp de 50 de minute, Cehov dialoghează cu oamenii timpului său, dar în primul rând cu Olga Knipper, despre viaţă şi despre artă, despre chinurile creaţiei şi, mai ales, despre iubire.

Este o tentativă scenică de a descoperi ceva din tainele cuprinse în epistolele sale şi de a propune rezolvări scenice libere, provocatoare, chiar polemice.

„Așa cum ți-ai conceput recitalul, cu implicare emoțională maximă, cu prospețimea specifică începutului de drum, cu stângăciile inerente aceluiași început de drum, cu nevoia de a scormoni în ungherele tainice ale personajelor, de a te juca cu sentimentele lor (asemeni jocului cu cubul magic care întotdeauna amestecă fețele), inituiesc că ți-ai/ne-ai propus un manifest: «asta e zona pe care vreau să clădesc cariera, asta vreau să explorez, ăsta va fi drumul meu». Radu Beligan mi-a spus odată, într-un interviu, că realismul psihologic este calea regală a teatrului. Și mă bucur că ești printre cei care au înțeles deja acest adevăr simplu și se ghidează după el.” (Adrian Palcu, scrisoare către Cristina Constantinescu)

„La crearea atmosferei din spectacol contribuie efectiv o voce bărbătească melodioasă, aparținând regizorului și actorului Mircea Constantinescu (în rolul lui A. P. Cehov) care, din când în când, ne amintește cine este autorul minunatelor personaje din piesele cehoviene: Irina, Natașa, Sonia, Nina, Olga, Charlotte, Arkadina etc. care ne-au emoționat, de-a lungul timpului de câte ori am văzut montările cu Pescărușul, Trei surori, Livada cu vișini, Unchiul Vania, Platonov, reproducând gândurile atât de sincere, uneori sfâșietor de sincere, ale marelui scriitor, imortalizate în zecile, chiar sutele de scrisori către Olga Knipper-Cehova (soția sa) de care a fost obligat de multe ori, din cauza suferinței sale, să stea departe. Aflăm cu această ocazie ce îndrumări, ce povețe îi dă soției sale, din care se degajă o imensă și sinceră dragoste și mai ales ce sfaturi îi dă actriței pentru rolurile pe care le-a interpretatat de-a lungul vremii, uneori ca un adevărat regizor, sfaturi pe care le poate folosi și astăzi orice tânăr actor care aspiră să devină un artist adevărat.” (Candid Stoica)

Bilete: https://www.mystage.ro/spe…/cehov-nu-crede-in-lacrimi-3828

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.