Știri: Cursuri la Casa Paleologu, Fundație Educațională Liberă (2–28 mai 2018, București și Cincșor)

572
Casa Paleologu

În luna mai 2018, la Casa Paleologu, Fundație Educațională Liberă sunt organizate următoarele cursuri:

Lucian de Samosata: prostia omenească va avea loc pe 2 şi 3 mai 2018. Lectorul a căutat să regrupeze câteva texte în jurul unui punct comun, anume prostia omenească sub formă de credulitate: ea permite să prospere tot felul de impostori, paraziți și lingușitori, falși profeți, falși filozofi, falși traineri și coachi. Vremurile noastre abundă în asemenea personaje, arhetipurile sunt însă aceleași: doar numele și etichetele s-au schimbat.

În weekendul 4, 5, 6 mai vom fi la Cincșor pentru un nou curs din seria Despre înțelepciune în viață, care pornește chiar de la începutul istoriei omenirii: Gilgamesh and Co.: eroi în căutarea nemuririiTema aceasta va scoate în evidență asemănările cu mituri prezente în alte culturi, cu alte figuri de eroi și cu alte texte fundamentale precum Geneza”, Iliada” sau Odiseea”.

Începem o serie despre oratori români. Primul curs, pe 8 și 10 mai, va fi dedicat momentului Independenței: vom analiza câteva dintre cele mai importante discursuri parlamentare care au marcat dezbaterile privind intrarea țării noastre în războiul ruso-turc și Declarația de Independență a României în mai 1877 –discursuri ale lui Mihail Kogălniceanu, Petre Carp, Ion și Dimitrie Brătianu, C. A. Rosetti, Vasile Boerescu și Nicolae Blaremberg. Stilurile oratorilor selectați sunt foarte diferite și permit astfel o discuție fructuoasă asupra tehnicilor retorice utilizate.

Retoricii imaginilor îi dedicăm o zi de sâmbătă, pe 26 mai. Cursul propune două tipuri de exerciții: unul prin care dăm glas unei imagini și altul prin care mobilizăm anumite tehnici stilistice. Vom studia, de asemenea, câteva exemple de utilizare elocventă a imaginilor.

Pe 21 și 28 mai va avea loc cursul Ambiție și virtute la Platon: ”Protagoras” și ”Alcibiade”Scenariul dialogului ”Protagoras” e cu totul unic: acasă la Calias, cel mai bogat atenian, are loc întâlnirea fără precedent dintre ”the hit parade of Greek sophists” și ”the hit parade of young Athenian politicians”. Încă foarte tânăr, Alcibiade ia parte la discuția din ”Protagoras” și intervine chiar hotărâtor pentru a relansa dialogul. În ”Alcibiade” îl vedem în pragul intrării sale în politică, iar Socrate îi administrează o lecție de modestie pe care, din păcate, flamboaiantul politician nu a urmat-o, deși – aflăm din ”Banchetul” – simpatia lui pentru Socrate a rămas neștirbită.

Câteva dintre cursurile pentru grupe de oameni din companii

Dacă vă gândiţi că e momentul pentru altă etapă decât cea a training-urilor de presentation skills, sale, customer care, comunicare şi time management, atunci aruncaţi un ochi pe câteva cursuri ale Casei pentru grupe de oameni din companii:

Retorica adaptată pentru domenii specifice
Dacă ştiţi să vorbiţi în public, atunci veţi şti şi să vindeţi sau să convingeţi.
Elemente de comunicare interculturală
Instrumente de bază pentru decriptarea mentalităţilor şi codurilor culturale.
Protocol: spiritul şi litera
Reguli, modul lor de aplicare şi, în special, felul în care ne raportăm la regulile de protocol.

Pentru detalii, scrieți-i Ispravnicului Casei Ioana Prândurel la adresa de email ioana@paleologu.com

Ioana Prândurel, Ispravnic al Casei Paleologu
(+4) 0722277764

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.