Știri: Ediţia a III-a a Turneului naţional „Orgile României” (27 iunie–4 iulie 2021)

31
orgile româniei

logo rubrica musica leviathan.roEdiţia a III-a a Turneului naţional „Orgile României” (27 iunie–4 iulie 2021) continuă incursiunea în istoria acestui fabulos instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în catedrale şi biserici catolice şi evanghelice din Bucureşti, Deva, Sibiu şi Braşov, de tânărul organist Eduard Antal.

Din programul de astăzi:

Concertul de azi, vineri, 2 iulie 2021, ora 19.00, are loc la Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, iar duminică 4 iulie, ora 19.00 la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul din Braşov.

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „regina instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Nicolas de Grigny, Johann Sebastian Bach, George Enescu, Dinu Lipatti, Louis Vierné, Gabriel Fauré sau Alfred Hollins.

Producător: Pro Contemporania

 Coproducători:  Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional.

Cu sprijinul:  JTI, JOROM Accent

Parteneri culturali: Filarmonica de Stat din Sibiu, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Biserica reformată din Deva, Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Paul din Braşov, Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti.

Eduard Antal este organistul titular al Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din București și este managerul de proiect al Festivalului de Orgă „Cantus Ecclesiae”. În cadrul Universității Naționale de Muzică București, a absolvit ciclurile de licență și de master, specializarea orgă, sub îndrumarea prof. Dan Racoveanu. În prezent este doctorand al aceleiași instituții, avându-l drept coordonator pe profesorul și compozitorul Dan Dediu. Pregătirea sa muzicală se datorează și participării active la cursurile susținute de muzicienii Steffen Schlandt, Erich Türk, Marcel-Octav Costea, Konrad von Abel, Giulio Prandi și Issac Alonso.

Eduard este unul dintre muzicienii care reprezintă UNMB în proiectul „Young Musicians, Ambassadors of the National University of Music Bucharest”. Este un bun ambasador nu numai al UNMB, dar și al propriului său talent și al artei interpretative românești de orgă.

Este laureat al Concursului Național de Interpretare „Ada Ulubeanu”, edițiile 2020 și 2019, și de asemenea, în cadrul aceluiași concurs, a primit Premiul Special „Franz Xaver Dressler” pentru cea mai bună interpretare.

În anul 2018 a primit „Bursa de excelență” din partea Universității Naționale de Muzică București pentru performanțe cultural-artistice remarcabile, iar în perioada 2017–2018 a fost bursier al Fundației „Principesa Margareta a României”, în cadrul programului „Tinere Talente”.

A susținut numeroase recitaluri ca solist în Elveția, Italia, Ungaria, Turcia și în orașe importante din România precum București, Brașov, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Mediaș. În anul 2020 a concertat în cadrul Turneului Național „Orgile României” – ediția a II-a.

A participat la festivaluri naționale și internaționale dintre care amintim: Festivalul de Orgă „Cantus Ecclesiae” – 2021, Festivalul Internațional de Orgă București – 2020, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – 2019, Festivalul Muzicii Belgiene – 2019, „Helmut Platner” – 2018, „VoxNovus” – 2018, „VoxEarlyMusic” – 2017, „Festivalul Chei” – 2017. A făcut parte din poiectele „Poveștile instrumentelor – orga clasică” 2020 și „ConectArts” 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.