Știri: Eveniment special Editura Casa Radio și Muzeul Național al Literaturii Române: 100 de ani de la nașterea lui Radu Beligan (12 decembrie 2018, București)

210
radu beligan moment poetic

Vineri, 14 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui actor Radu Beligan (14 decembrie 1918, Galbeni [Filipești], Bacău–20 iulie 2016, București). Cu această ocazie, Editura Casa Radio vă invită la un eveniment special: lansarea unui nou audiobook miercuri, 12 decembrie 2018. Este vorba despre o nouă apariție în Colecția ”Fonoteca de Aur”/Seria ”Spectacolul poeziei”, o micro-istorie ce conține câteva momente din poezia românească, un itinerar semnat sonor de Radu Beligan: ”Moment poetic. Pagini alese de poezie românească rostite la Radio între 1961 și 1988”. Un audiobook care celebrează vocea marelui artist. Cu e evocare de Ion Caramitru. Ediție prezentată de Costin Tuchilă.

Audiobook-ul – care se deschide cu Anton Pann și continuă cu Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri, Șt. O. Iosif, George Topîrceanu, Ion Minulescu și Mihai Codreanu – va fi lansat în cadrul unui eveniment dedicat marelui actor, ”Radu Beligan, om de carte”, ce va avea loc la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București), miercuri, 12 decembrie 2018, ora 18.00. Despre această nouă apariție aniversară, va vorbi Costin Tuchilă, realizator Teatru Radiofonic, Radio România.

Radu Beligan – ”Romanță fără muzică” de Ion Minulescu. Înregistrare difuzată în emisiunea ”Moment poetic”, 14 mai 1967, programul II, ora 22.30, redactor: Ana Marcu. Ascultă:

https://leviathan.ro/wp-content/uploads/2018/12/ion-minulescu-romanta-fara-muzica-radu-beligan.mp3

Radu Beligan în Studioul „Mihai Zirra” al Societății Române de Radiodifuziune. Sursa foto © Arhiva SRR

Radu Beligan în Studioul „Mihai Zirra” al Societății Române de Radiodifuziune. Sursa foto © Arhiva SRR

”Datorez enorm în cariera mea ceea ce am învățat de la Teatrul Radiofonic. Teatrul acesta înființat de marele meu prieten Victor Ion Popa m-a ajutat să înțeleg cât se poate mai bine cum trebuie interpretat un rol, pentru că aici, în acest teatru unde nu vezi personajele, nu vezi decorul, nu vezi costumația, nu vezi nimic, vorba, cuvântul trebuie să exprime tot. Și importanța cuvântului și infinita varietate pe care ți le oferă spusul la microfon este un lucru neprețuit pentru felul de a învăța această meserie pas cu pas…” – fragment din ”O mărturie: Radu Beligan despre teatrul radiofonic”, confesiune a actorului difuzată în februarie 2009, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de teatru radiofonic în România.

La Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte!

Mai multe detalii pe www.edituracasaradio.ro

Comunicat al Editurii Casa Radio

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.