Știri: Expoziția ”7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România” (13 februarie 2020, Tel Aviv)

311
poster-expozitie-arhitecti

logo icrInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, găzduiește expoziția documentară 7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România, care va fi prezentată în perioada 13 februarie – 13 martie 2020.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 februarie 2020, ora 18.00, în prezența reprezentanților Uniunii Arhitecților din România, prof. univ. dr. Augustin Ioan, arh. Iuliana Mircea și arh. Silvia Pintea, la sediul ICR Tel Aviv (Bd. Shaul Hamelech nr. 8).

”Arhitectura Modernă din România este încă o necunoscută a începutului Modernismului.”

Expoziția își propune să dezvăluie contribuția de importanță majoră a unor arhitecți evrei, precum Marcel Iancu, Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman și Herman Clejan. Activitatea lor arhitecturală este reliefată în clădiri și edificii emblematice pe care aceștia le-au proiectat în România și, în special, în București – de la o mică parte a ceea ce a fost odată Cartierul Evreiesc, care a scăpat, parțial, de demolările anilor ’80, la puncte arhitecturale de interes public pentru societatea românească, precum Clădirea Scala sau Sanatoriul ”Bucegi” din Predeal. Multe dintre construcțiile prezentate se află pe Lista Monumentelor Istorice sau sunt situate în zone construite protejate, iar altele, din păcate, nu mai există astăzi. În iureșul dezvoltării industriale rapide și al creșterii populației, unele dintre aceste clădiri sunt abandonate și necesită lucrări majore de reabilitare și consolidare. Unul dintre scopurile acestui proiect este și acela de a atrage atenția publicului privind situația acestor structuri, în încercarea de a găsi o modalitate de prezervare a acestei părți a patrimoniului cultural și istoric al României.

Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat, de luni până joi între orele 9.00 – 17.00, vineri între orele 9.00 – 14.00, precum și în timpul evenimentelor la sediu organizate în această perioadă.

Transportul expoziției în Israel se realizează cu sprijinul companiei TAROM.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.