În 29 mai 2023 la ARCUB București de la ora 19.00 și în 31 mai 2023 la Filarmonica din Brașov de la ora 18.00, publicul este invitat pentru sărbătorirea lui Serghei Rahmaninov, împreună cu generația Z din muzica clasică.
Parteneriatul dintre Asociația ARTUAL, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Filarmonica Brașov a început în anul 2021 pentru susținerea și promovarea tinerilor muzicieni români și aduce în acest an la București și Brașov Festivalul clasic aniversar Rachmaninov 150, organizat de Purcell School din Londra – Școala de muzică pentru copii talentați, în colaborare cu Royal Conservatoire of Scotland și Talent Music Italia.
2023 este Anul Internațional Rachmaninov (150 de ani de la naștere, 1 aprilie 1873 și 80 de ani de la moarte, 28 martie 1943) și Festivalul „Classical Spring” al școlii britanice de muzică se aliniază în celebrarea muzicii marelui compozitor – ultimul mare romantic, cum este cunoscut în istoria muzicii. Festivalul se desfășoară în 2023 la Londra, Glasgow, Verona și Brescia și se încheie în România.
Programul ales prezintă câteva dintre cele mai strălucitoare piese pentru pian ale marelui compozitor: Momentele muzicale, op. 16 – lucrare sofisticată, de mare virtuozitate, care revoluționează forma de expresie a pianului solo, care stă la baza Studiilor-tablou, op. 33 – încântătoare și enigmatice. Cele două cicluri de lucrări vor fi interpretate de pianiștii de la Purcell School din Londra și Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București.
Studenții de la Conservatorul Regal al Scoției se vor alătura cu lucrări mai puțin interpretate la noi: Bach/Rachmaninov, Partita pentru vioară în Mi Major, parafrază pentru pian a partiturii lui Bach; Scherzo din muzica la Visul unei nopți de vară de Mendelssohn op.61 – aranjament pentru pian; Elegie și Serenadă, op.3; Liebesfreud (Kreisler Alt-Wiener Tanzweisen), altă transcripție pentru pian a unei piese foarte cunoscute pentru vioară.
Coordonatorii britanici ai acestui eveniment de marcă pentru iubitorii muzicii clasice sunt: William Fong, profesor și șef de catedră la Purcell School și Royal Academy of Music London, și Aaron Shorr, profesor și șef de catedră la Royal Conservatoire of Scotland. Amândoi sunt deja apropiați de România de câțiva ani, cele două școli britanice atrăgând tot mai mulți tineri talentați din România.
Dintre cei 15 pianiști protagoniști ai Festivalului, 6 sunt români, cu rezultate deja remarcabile pe scenele internaționale de muzică clasică. Royal Conservatoire of Scotland se prezintă cu Robert Creimerman, Alexandru-Ștefan Plăcintă, Anastasia Barbu și Dida Condria, care vor încheia fiecare dintre cele doua părți ale concertului. Purcell School din Londra aduce 9 pianiști care se pregătesc pentru admiterea la conservatoarele internaționale.
Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” participă prin Leo Lupașcu, laureat în PianoSTAR și invitat de Purcell School să participe în Festivalul Rachmaninov 150.
Colaborarea dintre ARCUB, Filarmonica Brașov, Asociația ARTUAL și școlile britanice de muzică a demarat în 2021 prin proiectul PIANO STAR, în care 10 pianiști liceeni români au fost selectați pentru a participa la un program intensiv de pregătire muzicală internațională, încărcat cu experiențe profesionale fundamentale – stagiunea de evenimente din cadrul proiectului a inclus seria de recitaluri cu artiști invitați, recitaluri de prânz, conferințe și premii acordate celor mai apreciați pianiști din proiect. Piano STAR este o inițiativă a Kirei Frolu, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din Londra, unde beneficiază in prezent de o bursă importantă pentru studiile de master în următorii doi ani.
Alte detalii, click aici.