Știri: Festivalul Internațional „George Enescu” 2021, la start

106
înmânând Directorului Executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”, Mihai Constantinescu, Diploma de Înalt Patronaj semnată de către Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Alex Daminan
Consilierul prezidențial Sergiu Nistor înmânând Directorului Executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”, Mihai Constantinescu, Diploma de Înalt Patronaj semnată de către Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Alex Daminan

logo George Enescu International Festival 2021Ediția a 25-a a Festivalului Internațional „George Enescu” începe sâmbătă, 28 august, în pofida incertitudinii și a complicațiilor cauzate de pandemie, ca o declarație de încredere că, împreună, putem construi o „Istorie din iubire” la nivel de societate, așa cum și istoria Festivalului a fost construită din iubire pentru muzică și pentru ceea ce ne-a lăsat Maestrul George Enescu.

Ediția din 2021 a Festivalului este jubiliară, fiind a 25-a de la înființare, în 1958, și celebrând 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Deschiderea oficială a fost marcată astăzi, 27 august, de o conferință de presă, la care au participat: Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pe probleme de Cultură; Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii; Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei; Vladimir Jurowski, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu (prin Zoom); Mihai Constantinescu, Director Executiv al Festivalului Internațional George Enescu; Paavo Järvi, dirijorul concertului de deschidere; Hilary Hahn, violonistă, solista concertului de deschidere; Sarah Nemtanu, violonistă, concertmaestru la concertul de deschidere; Kristjan Järvi, dirijorul concertelor susținute de Filarmonica Mării Baltice; Mihaela Crăciun, Director TVR 3; Liviu Popescu, Președinte Director General Interimar Radio Romania.

Consilierul Prezidențial pe probleme de Cultură, Sergiu Nistor, a înmânat Directorului Executiv al Festivalului Internațional George Enescu Diploma de Înalt Patronaj, semnată de către Președintele României, Klaus Iohannis. Sergiu Nistor a precizat că: „Enescu este alături de noi în clipele cele mai frumoase, dar și în clipele cele mai grele. Cei care au prins acele vremuri [ comunismul – n.n.] știu cum se deschidea radoul atunci când îl puneam pe Europa Liberă. Acordurile Rapsodiei lui Enescu ne-au dat speranța pentru o lume mai bună”.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că: „Valențele terapeutice sunt nenumărate pentru spectatorul care de mâine e așteptat în sălile de spectacol din București și din țară”.

Krystjan Järvi, dirijorul concertelor Filarmonicii Mării Baltice, a declarat că două repere îl leagă România, încă din tinerețe – gimnastele românce medaliate cu aur și Festivalul Enescu.

„Pentru mine, România este Festivalul Enescu. Sunt încântat să mă aflu aici cu Orchestra mea. […] Este un oraș incredibil și o țară incredibilă”, a mai adăugat Järvi.

În ceea ce privește pandemia, restricțiile și condițiile de desfășurare a concertelor astăzi, muzicienii prezenți la conferința de presă au declarat că posibilitatea de a cânta și a susține concerte este o bucurie, chiar și în condițiile sanitare de pandemie.

Dirijorul Paavo Järvi și violonista Hilary Hahn Foto Alex Daminan_2
Dirijorul Paavo Järvi și violonista Hilary Hahn. Foto: Alex Daminan

Celebra violonistă Hilary Hahn, solista a concertului de deschidere de pe 28 august, a precizat că: „Nicio mască un poate acoperi sunetul muzicii și nicio mască nu poate să ne acopere sentimentele”. Aceasta a mai adăugat că purtarea măștii este un simbol al solidarității: „Măștile sunt un simbol că suntem, în aceste împrejurări, cu toții împreună și că ne pasă de muzică. Este un moment plin de semnificație.”

La conferința de presă a mai luat cuvântul, prin transmisiune live pe zoom, Directorul Artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, care a vorbit despre semnificația muzicii lui George Enescu în contemporan, amintind de operele care vor fi prezentate în premieră în Festival, dar și despre simbolistica socială a unor lucrări, precum Memorial op. 118, a lui Anatol Vieru.

Conferința de presă integral

Sprijin pentru Festival

Festivalul International „George Enescu este finanțat cu precădere de Guvernul României, prin Ministerul Culturii, din vânzarea de bilete și din sponsorizări. Mulțumim instituțiilor, sponsorilor, partenerilor media care au fost alături de noi în acest an, mai dificil ca niciodată.

„Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional «George Enescu» este cu totul specială și pentru spectatori și pentru muzicieni. Venim după o perioadă de liniște neobișnuită în sălile de concerte cauzată de criza pandemică care ne-a pus tuturor la încercare răbdarea. Iubitorii de muzică clasică, dar și noi partenerii, am așteptat cu multă nerăbdare ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu, iar bucuria noastră va fi pe măsură”, a spus Steven van Groningen, președinte Raiffeisen Bank.

„Festivalul «George Enescu» este un eveniment de prestigiu internațional care promovează cultura, talentul și inspirația artiștilor din întreaga lume și care prin operele lor promovează frumosul, iubirea pentru muzica clasică și valorile rămase moștenire de la compozitorul român.

Este o onoare pentru Rompetrol de a fi de 12 ani partener principal al evenimentului, să sprijinim mai ales în această perioadă de pandemie un eveniment cultural de amploare, și în general industriile creative. Și Rompetrol și George Enescu sunt branduri puternice, care reprezintă și promovează corect imaginea României la nivel internațional, având la bază valori precum creativitate, mândrie națională, voință și determinare.  Prin solidaritate și implicare am construit acest parteneriat, și tot împreună cu partenerii noștri vom depăși și provocările pandemiei, vom merge mai departe, și vom contribui la dezvoltarea României”, a declarat Iskander Abdibaitov, Chief Officer Corporate Development, Rompetrol.

Festivalul Internațional „George Enescu” 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști. 

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

parteneri festival enescu

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49,  puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.