Știri: Festivalul Internațional „George Enescu”: Agenda zilei de 2 septembrie 2023

67
Enescu si contemporanii - RO - Landscape (1)

Logo Festival EnescuAstăzi, de la ora 11.00 are loc primul concert din Seria Enescu și contemporanii. Fine Arts Quartet va concerta în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București. Invitați: pianiștii Gisele și Fabio Witkowski și contrabasistul Săndel Smărăndescu. Programul este alcătuit din lucrări de George Enescu: Sérénade lointaine pentru trio cu pian, Cvintetul cu pian în Re major (1896), Aubade pentru trio de coarde, Pastorale, Menuet triste et Nocturne pentru vioară și pian la patru mâini, Rapsodia română în La major, op. 11 nr. 1 (ar. pentru cvintet cu pian și contrabas de Jacques Enoch). Fine Arts Quartet: Ralph Evans (vioară), Efim Boico (vioară), Gil Sharon (violă), Niklas Schmidt (violoncel). Alte detalii, aici.

La Sala Radio debutează azi de la ora 13.00 Seria Orchestrelor Românești, cu concertul Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Jonathon Heyward şi cu Andrei Gologan la pian. În program: Doina Rotaru, Nymphea; Britten, Concertul pentru pian și orchestră, op. 13; Șostakovici, Simfonia nr. 1 în fa minor op. 10.

Tot astăzi are loc și concertul Orchestrei de Cameră Dogma condusă de dirijorul Mikhail Gurewitsch, la Ateneul Român de la ora 16.30, în cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu. Soliste vor fi două câștigătoare ale Concursului Internațional „George Enescu” 2022, Alexandra Segal la pian și Maria Marica la vioară. În program: Dan Buciu, Cristiane II; Mendelssohn-Bartholdy, Concertul în re minor pentru pian, vioară și orchestră de coarde MWV O4; Barber, Serenada pentru orchestră de coarde, op. 1; Britten, Simple Symphony, Gurewitsch, Lifebyrinth – simfonie de cameră în patru părți (primă audiție).

În cadrul seriei Mari orchestre ale lumii are loc al doilea concert al Orchestrei Teatrului Capitole din Toulouse pe scena Sălii Palatului de la ora 19.30, sub bagheta dirijorului Josep Pons, cu Nona Ciobanu (regizor multimedia), Lambert Wilson (narator), Mathias Vidal (tenor) și Vincent Le Textier (bariton). Cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuțu. Vom asculta: Simfonia fantastică, op. 14 de Berlioz și continuarea acesteia, în viziunea compozitorului: Lélio ou le Retour à la Vie op. 14b, raritate repertorială. Detalii despre Lélio, click aici.

Creată în anii 1960, în urma fuziunii dintre Orchestra Capitoliului și Orchestra Simfonică din Toulouse-Pyrénées, Orchestra Națională a Capitoliului a căpătat rapid o nouă dimensiune datorită activității lui Michel Plasson, dirijorul său până în 2003. În 1981, Orchestra  Capitoliului a obținut eticheta „națională”. Din 2005 până în 2022, Tugan Sokhiev a dat un nou impuls celor 125 de muzicieni ai săi și a permis acestei orchestre să fie una dintre cele mai renumite din Franța și din Europa. De la 1 septembrie 2024, Tarmo Peltokoski va fi director muzical desemnat pentru prima stagiune și va ocupa apoi funcția de director muzical până în august 2029. În această poziție, el va exercita o influență esențială în consolidarea reputației deja strălucitoare a Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse pe scenele muzicale franceze și internaționale în următorii ani.

De la sediul său istoric din Halle aux Grains, Orchestra Națională a Capitoliului oferă o bogată stagiune simfonică, alături de stagiunile de operă și de balet și dans.

În Franța, Orchestra Națională a Capitoliului concertează în mod regulat în cele mai distinse locuri pariziene – inclusiv la Filarmonica din Paris și la Théâtre des Champs Élysées – și, de asemenea, în regiunea Occitanie, consolidându-și astfel înrădăcinarea locală și deschiderea către noi categorii de public. În acest sens, orchestra a conceput un program educațional care constă în concerte pentru familii și școli (peste 25.000 de copii participă la concerte generale sau educative în fiecare stagiune) și este implicată în special în proiecte simbolice, și anume proiectul DEMOS și programul „Tous les matins d’orchestre”.

Creația muzicală se află în centrul acestor diverse sezoane. Orchestra Națională a Capitoliului a stabilit relații speciale cu muzicieni precum Bruno Mantovani, Qigang Chen și Benjamin Attahir și a creat mai multe dintre lucrările acestora.

Orchestra Națională a Capitoliului este invitată în mod regulat să cânte în cele mai prestigioase săli de concerte în timpul turneelor internaționale, inclusiv la Musikverein din Viena, la Filarmonica din Berlin, la Teatrul Bolshoi din Moscova, la Teatro Colón din Buenos Aires și la Suntory Hall din Tokyo. De asemenea, apare la festivaluri precum Festivalul de la Granada, Festivalul Internațional de la Colmar, Quinzaine Musicale de Saint Sébastien, Chorégies d’Orange, Festivalul Radio France Occitanie Montpellier, Festivalul de Paște de la Aix-en-Provence, Festivalul Beethoven de la Bonn, Festivalul Berlioz de la Côte Saint André și multe altele. A efectuat numeroase turnee internaționale, cântând în Germania, Austria, Italia, Irlanda, Spania, Regatul Unit, Țările Baltice, Polonia, China, Rusia, Japonia, America de Sud, Coreea de Sud, Arabia Saudită și multe altele.

În plus, de mai mulți ani implementează o politică de înregistrări activă și apreciată de critici în tandem cu Warner Classics. Orchestra a cultivat legături strânse cu Mezzo TV, Medici, Radio Classique și France Musique.

Seara se încheie cu un concert din Seria Concertelor de la miezul nopții, cu Ensemble Zefiro, de la ora 22.30, pe scena Ateneului Român. Concertul va fi dirijat de fondatorul ansamblului, oboistul Alfredo Bernardini, iar programul cuprinde Serenada nr. 10  în si bemol major pentru instrumente de suflat, Gran Partita, K.V 361/370a de Wolfgang Amadeus Mozart.

Live pe site-ul festivalului: concertele de la orele 13.00, 19.30, 22.30. Înregistrările vor rămâne disponibile timp de 12 ore de la încheierea transmisiunii.  Click aici.

La ora 17.00, la Institutul Francez, va avea loc conferința din seria Lumières d’Europe au Festival Enescu, De ce să mai compunem muzică în secolul 21?, susținută de compozitorul Eric Montalbetti.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG

Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Parteneri media principali:
 Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.

Comunicat al ARTEXIM

*

Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.