Știri: Film în premieră absolută: „Mantaua ” (17 februarie 2021, de la 22.10 la TVR 1)

321
Virgil Ogășanu în „Mantaua”. Sursa foto: TVR
Virgil Ogășanu în „Mantaua”. Sursa foto: TVR

logo rubrica imago leviathan.roDupă atâta frig şi ceaţă, după un an de pandemie, TVR 1 vă propune un film de televiziune în premieră absolută: Mantaua, după Nikolai Vasilievici Gogol. Nuvela cu acelaşi titlu (din 1842) este considerată emblematică pentru literatura rusă, fiind cea care l-a făcut pe Dostoievski să afirme: „Noi toţi am ieşit din «Mantaua» lui Gogol!”. 

Sub bagheta regizorală a lui Alexandru Lustig, Mantaua propune o suită de performanţe actoriceşti. În rolul principal asistăm la „revenirea la TVR” a unui maestru al scenei româneşti, Virgil Ogăşanu, la 80 de ani plin de tinereţe creatoare! Fiecare actor din restul distribuţiei joacă, spectaculos, mai multe roluri, „fără mască”, mizând doar pe un talent proteic. De pildă, toate cele patru personaje feminine sunt interpretate de una şi aceeaşi actriţă, îndrăgita Emilia Popescu! În Mantaua, asistăm la o sarabandă de portrete viu colorate, semnate de actorii: Gelu Niţu, Dan Aştilean, Dan Rădulescu, Dragoş Huluba.

Mantaua este o farsă tragică, cultivând grotescul, caricatura şi alegoria – despre derizoriul şi urâţenia unei lumi. Chiar dacă, peste secole, copistul a fost înlocuit cu copiatorul şi mantaua de postav cu canadiana de fâş – natura umană a rămas aceeaşi… Din Mantaua clasică iese, mereu, actualitate…

În ultimii cinci ani, tânărul regizor Alexandru Lustig, regizorul premierei Mantaua, a mai montat la TVR: Livada de vişini, Furtuna şi Circul Matteo, toate trei nominalizate la Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol de televiziune.

Filmările la Mantaua au avut loc în studiourile TVR în februarie 2020, exact în prag de pandemie: actorii şi toată echipa au prins, practic, „ultimul tren” înainte de izolare!

Comunicat al TVR

În dramatizarea Pușei Roth, Mantaua de Gogol a fost montată la Teatrul Rațional Radiofonic în 2004, cu Virgil Ogășanu în rolul lui Akaki Akakievici. Regia artistică: Cristian Munteanu. Detalii, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.