Știri: Istoria Holocaustului din România: ”Transnistria – istorie și memorie” (23 ianuarie 2019, Tel Aviv)

77
holocaust transnistria

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Muzeul Yad Vashem, A.M.I.R. (Organizația Israelienilor Originari din România) și Fundația Tarbut Sighet, vă invită miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 17.00, la evenimentul multidisciplinar ”Transnistria – istorie și memorie” despre istoria Holocaustului din România și, în particular, despre istoria deportărilor în Transnistria.

Evenimentul, în limba ebraică, se va desfășura sub egida Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și va avea loc la sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul HaMelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Moderator: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv

Programul evenimentului cuprinde:

Introducere: Eyal Fabian, director AMIR

Dr. Alexander Avraham, director al ”Hall of Names” din cadrul Muzeului Yad Vashem – ”Holocaustul din România – episodul istoric al deportărilor în Transnistria”

Intermezzo muzical cu cântece în idiș ale comunităților evreiești din Europa de Est, susținut de Monica Schwartz, soprană israeliană de origine română, absolventă a Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim.

”Holocaustul în memoria supraviețuitorilor” – prezentări de carte și vernisajul expoziției ”Amintiri din copilărie”.

Participanți:

Benno Friedel, artist plastic și supraviețuitor al deportărilor în Transnistria – despre expoziția ”Amintiri din copilărie” ca mijloc de prezervare a mărturiei istorice.

Peninah Zilberman, director al Fundației Tarbut Sighet – despre volumul ”Călătorie pe fluviul amintirilor” (Editura Hasefer, 2018) semnat de dr. Felicia (Steigman) Carmelly, supraviețuitoare a deportărilor în Transnistria.

Etgard Bittel, jurnalist și Rodica Grindea, poetă și traducătoare – despre volumul ”Ca să nu uiți” (Editura Betapress, 2018) semnat de Rosine Mayan, supraviețuitoare de origine română a lagărului de exterminare de la Auschwitz.

Moment muzical cu cântece în idiș ale comunităților evreiești din Europa de Est, susținut de Monica Schwartz.

Proiecția filmului ”Beyond the Nistru” (2016, regia: Boris Maftsir) – despre poveștile supraviețuitorilor lagărelor din Transnistria.

Echipa ICR Tel Aviv

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.