Știri: Serile ”Acasă”: 160 de ani de la Unirea Principatelor Române (23 ianuarie 2019, Lisabona)

202
160 de ani de la unirea principatelor

Prima ediție din acest an a Serilor ”Acasă” va avea loc miercuri, 23 ianuarie 2019, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua do Barão nr. 10, Alfama).

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu agenția națională de știri Agerpres îi invită pe românii din Portugalia să sărbătorească împreună 160 de ani de la Unirea Principatelor române. Generația de oameni de stat emanată de revoluția de la 1848 din Țările Române, ai cărei principali reprezentanți au fost Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza, a reușit la 24 ianuarie 1859 Unirea Principatelor, în ciuda opoziției celor trei mari imperii (astăzi dispărute), cu care acestea se învecinau. Acest act a fost însă numai punctul de pornire al unui proces de integrare al celor două provincii istorice care vor constitui nucleul viitorului stat român modern.

La finalul serii va prezentat documentarul ”Marea Unire – România la 100 de ani”, produs de Agerpres. Proiecția filmului (subtitrat în limba engleză) va marca închiderea expoziției ”România: Evoluție”, inaugurată la sediul ICR Lisabona în luna decembrie 2018.

Serile ”Acasă” îşi propun să îi reunească pe membrii comunităţii româneşti din Portugalia: artiști deja afirmați sau în curs de afirmare, studenți, universitari, medici români, pe toţi cei cărora le este dor de casă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.