Știri: ”Jurnalul Aurorei Serafim”, un roman de dragoste într-o epocă de ură

569
jurnalul aurorei serafim film ecranizare editura hoffman

logo rubrica imago leviathan.roAl treilea roman al Sidoniei Drăgușanu și ecranizarea lui, readuse în atenția publicului după 60 și respectiv 30 de ani

”Jurnalul Aurorei Serafim”, roman scris în 1957 de Sidonia Drăgușanu, a fost reeditat la Editura Hoffman Contemporan și va fi redat publicului românesc în cadrul unui eveniment inedit. La Teatrul-restaurant Elisabeta din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 45) va avea loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, la ora 18.00, lansarea cărții și o proiecție a filmului ”Să-ți vorbesc despre mine” (ecranizarea romanului, din 1987), în prezența regizorului Mihai Constantinescu și a câtorva actori. Personajul central, Aurora, e o tânără abia intrată în viață, dar marcată de întâmplările de până atunci. Ea a trăit până la 25 de ani într-o lume care a apreciat-o și folosit-o doar cât a fost docilă. Ajunsă întâmplător educatoare la o grădiniță, ea încearcă să-și depășească traumele sentimentale dedicându-se copiilor, dar nu trece neobservată nici de un tată văduv sau de medicul grădiniței. Cu delicatețea care i-a caracterizat toate scrierile, cu umor și ironie fină, Sidonia Drăgușanu încearcă în ”Jurnalul Aurorei Serafim” să vorbească despre copiii abandonați, despre violența în familie, despre mortalitatea la naștere, despre conformism și ipocrizie în zorii comunismului în România.

Sidonia Drăgușanu
Sidonia Drăgușanu

Romanele Sidoniei Drăgușanu, în esență povești de dragoste, sunt puternic ancorate în realitățile momentului în care au fost scrise. Ele pot fi privite ca mici radiografii sociale ale societății românești. ”Într-o gară mică”, romanul ei de debut, se petrece într-o societate patriarhală, interbelică, apoi romanul ”Una din noi e de prisos” face trecerea către ultimul mare război al secolului XX. ”Jurnalul Aurorei Serafim” ne introduce în tulburii ani ’50, ai instaurării comunismului și ai moralei proletare. Reușește totuși să nu fie un roman proletcultist, ci unul de trăire psihologică feminină și de expunere curajoasă a problemelor sociale.

Publicarea romanului face parte dintr-o inițiativă a familiei, de reeditare a operei Sidoniei Drăgușanu, în încercarea de a o readuce în atenția publicului pe una dintre cele mai apreciate autoare din anii ’40 – ’60. Au fost publicate până acum romanul de debut, o culegere de nuvele (Doamna cu ochelari negri”) și o carte pentru copii (Moața, Crața și Grasu la bal”)

Vă așteptăm sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 18.00, la Teatrul-restaurant Elisabeta, la o întâlnire cu personajele Sidoniei Drăgușanu, întruchipate de câțiva actori talentați ai României.

Mai multe despre autoare și opera ei găsiți pe www.sidonia.ro

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.