Știri: ”Křižáček” (”Micul cruciat”), filmul ceh laureat al Marelui Premiu la Karlovy Vary

644
Karel Roden în filmul ”Micul cruciat” Foto Lenka KalinováTiskový servis
Karel Roden în filmul ”Micul cruciat”. Foto: Lenka Kalinová/Tiskový servis

rubrica corespondenta leviathan,ro logoEdiţia a 52-a a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (30 iunie–8 iulie 2017) s-a încheiat cu o mare surpriză: principalele premii ale concursului internaţional rămân în fosta Cehoslovacie. Marele Premiu a revenit filmului ”Křižáček” (”Micul cruciat”), road movie medieval în regia lui Václav Kadrnka, cu Karel Roden în rolul cavalerului care-şi caută fiul. Premiul pentru regie a fost câştigat de filmul slovac  ”Čára”(”Linia”).

Pornind de la poemul lui Jaroslav Vrchlický, scris spre sfârşitul vieţii, regizorul Václav Kadrnka a descoperit mai multe teme: ”cea a tatălui, a drumului, deoarece tatăl, aflat în căutarea fiului întârzie mereu, dar şi tema singurătăţii”.

Actorul din rolul principal, Karel Roden, a subliniat că: ”La filmări mi-am dat seama cum îţi vin în minte o serie de motive din propria copilărie, Micul cruciat oferindu-ţi un spaţiu pentru interminabile asociaţii.” Filmul va intra în cinematografe pe data de 2 august 2017.

Cunoscutul regizor de seriale Peter Bebjak a primit Premiul pentru cel mai bun regizor pentru thrillerul intitulat ”Čára”(”Linia”), al cărui subiect este traficul de la graniţa slovaco-ucrainiană. ”Cu doi ani în urmă am prezentat proiectul chiar la Karlovy Vary sub numele Schengen Story, au amintit realizatorii filmului bazat pe evenimente reale.

Eliane Umuhire şi Jowita Budniková, eroinele filmului polonez ”Ptáci zpívají v Kigali” (”Păsările cântă la Kigali”), în care refugiaţii din Ruanda sunt salvaţi de o savantă poloneză, au primit Premiul pentru cea mai bund actriţă.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit rusului Alexander Jacenko, care, în filmul ”Aritmia”, cu subiect o criză conjugală, interpretează rolul medicului de la salvare.

Premiul special al juriului a fost decernat filmului ”Bărbaţii nu plâng”, care descrie psihoterapia de grup a veteranilor de război în diverse ţări din fosta Iugoslavie. ”Nu ştiu dacă te poţi vindeca de trecut, împăca cu el sau dacă trecutul se poate explica, dar după douăzeci de ani trebuie măcar să încercăm”, a spus regizorul Alen Drliević.

Menţiunea specială a juriului a revenit filmului românesc ”Breaking News” şi comediei americane ”Păstraţi restul”.

Dintre filmele documentare, laureată este pelicula spaniolă ”Muchos hijos, un mono y un castillo” (”O grămadă de copii, o maimuţă şi-un castel”). La categoria La Est de Vest câștigător este filmul rusesc ”Cum Vitka Cesnok l-a dus pe Lech Ştiria la căminul de invalizi”.

Premiile de onoare ale Preşedintelui festivalului au fost decernate regizorului Václav Vorlíček, care a prezentat la cinematograful de vară ”Dívka na koštěti” (”Fata pe mătură”) şi regizorului american Jeremy Renner, care a primit trofeul cu mâinile fracturate. Jeremy Renner a mai primit şi Premiul spectatorilor pentru filmul ”Wind River”.

La ediția de anul acesta a festivalului s-a înregistrat un record de spectatori, vânzându-se peste 137 de mii de bilete. În încheierea ceremoniei de premiere, preşedintele festivalului, Jiří Bartoška, ne-a invitat la ediţia viitoare, care se va desfăşura între 29 iunie şi 7 iulie 2018.

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.