Știri: Lansare de carte: ”Anii scurți” de Cleopatra Lorințiu (8 iulie 2019, Bistrița)

158
cleopatra lorintiu anii scurti antologie

logo carte rubrica leviathan.roLuni, 8 iulie 2019, la ora 12.00, la Clubul Cultural Coșbook al Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va avea loc lansarea volumului ”Anii scurți”, antologie de poezie, 1976 – 2018, de Cleopatra Lorințiu, apărut la Editura Școala Ardeleană. Prezintă: Alexandru Pugna, Icu Crăciun, Iacob Naroș, George Vasile Dâncu. Moderator: Ioan Pintea.

Cleopatra Lorințiu (n. 26 septembrie 1957, Năsăud) este poetă, prozatoare, jurnalistă, autoare de filme documentare de televiziune și diplomat. A debutat cu poezie și a primit numeroase premii literare încă din perioada liceului. A absolvit Facultatea de Cibernetică la București (1980). A fost redactor la diferite publicații, realizator la Televiziunea Română și diplomat al Ministerului Afacerilor Externe în misiuni diplomatice la Paris, actualmente director adjunct al ICR Tel Aviv. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1980 și a Uniunii Cineaștilor din România. A primit diferite premii literare și artistice. A publicat sute de articole în periodice culturale, susținând rubrici fixe – cronici literare, de film, arte plastice și televiziune, practicând genuri diferite. Și-a făcut o pasiune din activitatea în domeniul non-guvernamental și face parte din asociații ale jurnaliștilor din mai multe țări. A participat la activitatea și coordonarea unor think thank-uri axate pe problematica geopoliticii și geostrategiei, fiind prezentă în diplomația publică axată pe problematica geopoliticii lumii arabe și a provocărilor societății contemporane. Interesul pentru complexitatea întâlnirii dintre culturi și civilizații, călătoriile prin lume și deschiderea către diverse spații și zone culturale s-au materializat în articole, filme documentare, cărți și implicarea în evenimente internaționale. În anul 2001 i s-a decernat Premiul Internațional ”Naji Naaman” pentru întreaga activitate.

A publicat peste 20 de volume de poezie, proză, eseuri, interviuri, memorialistică, traduceri și literatură pentru copii printre care: ”Regina cu pași furați” (Editura Dacia, 1978); ”Ora culorilor” (Editura Ion Creangă, 1979); ”Libeluliada” (Editura Ion Creangă, 1980); ”Peisajul din care lipsesc” (Editura Cartea Românească, 1980); ”Exerciții de vacanță” (Editura Ion Creangă, 1984); ”Terasa cu oleandri” (Editura Dacia, 1985); ”Aproape imaginară” (Editura Cartea Românească, 1987); ”Există un limpede loc” (Editura Sport Turism, 1989); ”Fetița care eram” (Editura Intact, 1992); ”Iubirea nu trece” (Editura Luna, 1992); ”Ceaiul amanților” (Editura Qadrat, 1994); ”Cineva din trecut” (Editura Luna, 1995); ”Un ghem de vise” (Editura Mondocart, 1998); ”O lumină suplimentară” (Editura Muzeum, 2002); ”Simplă suflare”/” Souphle éphemère” (Editura Axa 2002); ”Vocația căii singuratice” (Editura Carpathia, 2009); ”Pălăria de pai” (Editura Eikon, 2013 și 2014); ”Scurte întâlniri” (Editura Charmides, 2016); ”El paisaje en el que falto” (traducere în spaniolă, Editura Charmides, 2017) ș.a.

”Poeta – fiinţă senzitivă – înregistrează totul cu radar de fluture, ceea ce o ajută să evite cu graţie contactul cu prea-concretul, căruia i se preferă regimul evanescenţei. De aceea până şi sentimentul de contrariere, ce pare a fi starea cea mai radicală a incompletitudinilor psihice ale eroinei acestor poeme, ajunge la cititor filtrat sonor prin cortine succesive – ninsori sau efluvii miresmatice – sau printr-o pânză de lâncezeală care se aşterne uşor. Evanescenţa aceasta atinge forme amintitoare de anemiile simboliste în clipa în care poeta – supremă levitaţie din real – are sentimentul «peisajului din care lipseşte»” – Cornel Regman.

www.cleopatra-lorintiu.net

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.