Știri: Lansarea volumului ”Oamenii Unirii” de Daniela Șontică (18 decembrie 2018, București)

342
oamenii unirii daniela sontica editura trinitas

logo carte rubrica leviathan.roMuzeul Național al Literaturii Române din București vă invită marți, 18 decembrie 2018, de la ora 18.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea cărții ”Oamenii Unirii” de Daniela Șontică. Volumul a apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române (colecția ”Media Christiana”, seria ”Radio Trinitas”) şi este dedicat, aşa cum spune şi titlul, făuritorilor Marii Uniri. 

Daniela Șontică

Daniela Șontică

Vor vorbi: criticul și istoricul literar Valeriu Râpeanu, care semnează și prefața cărții, criticul literar și omul de radio Costin Tuchilă, jurnalistul și scriitorul Tudor Călin Zarojanu, Ciprian Olinici, pr. Teodor Gradinaciuc (Radio Trinitas). 

Intrarea este liberă.

Cartea reunește câteva zeci de biografii ale celor mai importanți făuritori ai Unirii de la 1918, reliefând în cele 450 de pagini meritele celor care, acum un secol, au constituit elita politicii, vieții culturale, bisericești și militare în toate provinciile românești și care au acționat ca o singură voință la împlinirea idealului național de unire.

Regele Ferdinand, Regina Maria, Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voevod, Ștefan Cicio-Pop, Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Iancu Flondor, Ion Inculeț, Elena Alistar, Henri Mathias Berthelot, Take Ionescu, Nicolae Filipescu, Gheorghe I. Brătianu, Nicolae Iorga, Octavian Goga sunt doar câţiva dintre cei portretizați în acest volum.

Pentru a reda într-un tablou cât mai complet, deși esențializat, faptele și calitățile făuritorilor Unirii, Daniela Șontică a cercetat nu doar cărți de istorie, ci și volume de memorii, amintiri politice, jurnale, documente vechi și pagini din presa vremii.

”Cartea Danielei Șontică deschide cititorului de astăzi perspectiva unei cunoașteri obiective, multilaterale a unei epoci în care s-au unit toate forțele creatoare pe plan moral și material ale poporului nostru: de la țăranul care a plecat de acasă ca să-și apere țara până la cărturarii ce-i întruchipau gândurile și voința.”Valeriu Râpeanu, în prefața volumului.

Daniela Şontică este jurnalistă şi poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Braşov, din 2017 şi autoare a mai multor volume de poezie şi publicistică: Arlechini într-o pădure sălbatică” (poezie), Editura Vinea, 1995; Uitaţi-vă prin mine” (poezie), Editura Brumar, 2007; ”Însemnări din pridvor” (publicistică), Editura Trinitas, 2013; Iubita cu nume de profet” (poezie), Editura Tracus Arte, 2014; Privilèges de femme de lune” (poezie), traducere în franceză de Claudiu Soare, Editura Vinea, 2015. În 2018 a fost serios preocupată de istoria Marii Uniri. În acest sens, a susţinut la Radio Trinitas rubrica ”Oamenii Unirii”, pe baza căreia a realizat volumul de faţă, a publicat în reviste culturale studii pe această temă şi a realizat pentru Teatrul Naţional Radiofonic scenariul ”Ziua cea mare”, inspirat de memoriile dr. Vasile Bianu, în regia lui Attila Vizauer, cu Florin Zamfirescu în rolul principal, care s-a difuzat la Radio România Cultural. Pe site-ul Leviathan.ro susține rubrica bisăptămânală (lunea și joia) Memor

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

”Ionel Brătianu: Dreptul la unire al poporului român, un instinct național” de Daniela Șontică, în revista culturală ”Leviathan”, nr. 1, octombrie–decembrie 2018, p. 21–28 la linkul: 

https://leviathan.ro/revista/LEVIATHAN_Nr_1_oct_dec%202018.pdf

Despre ”Ziua cea mare” de Daniela Șontică la linkul: Teatru-document în premieră absolută: ”Ziua cea mare” de Daniela Șontică după ”Însemnări din Războiul României Mari” de dr. Vasile Bianu – articol de Costin Tuchilă

Pagina de facebook Ziua cea mare la linkul: https://www.facebook.com/Ziua-cea-mare-Daniela-%C8%98ontic%C4%83-770316586642269/?modal=admin_todo_tour

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.