Știri: „Mefistofele” de Arrigo Boito, producție a Operei Române din Craiova, pe scena Bucharest Opera festival (28 iunie 2022)

45
ORC afis Mefistofele (1)

logo rubrica musica leviathan.roOpera Română din Craiova va participa la Bucharest Opera Festival cu spectacolul Mefistofele de Arrigo Boito. Reprezentația va avea loc marți, 28 iunie 2022, ora 1900, pe scena Operei Naționale București. Soliști de prim rang în arta lirică mondială vor putea fi ascultați în spectacolul Operei Române din Craiova.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Bucharest Opera Festival se desfășoară în perioada 24 iunie–2 iulie 2022 pe scena Operei Naționale București. Festivalul are potenţialul de a deveni un eveniment anual şi oferă publicului bucureştean ocazia de a cunoaşte performanţele în domeniu ale tuturor instituţiilor naţionale de profil aflate în subordinea Ministerului Culturii, cărora li se alătură ca invitaţi, de această dată, Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

Invitații speciali ai reprezentației cu Mefistofele sunt basul Askar Abdrazakov (în rolul titular) și Barbara Frittoli (Margareta), alături de o distribuție de excepție: Water Fraccaro (Faust), Laura Vila (Martha/Pantalis), Cellia Costea (Elena), Fabio Serani (Wagner) și Petrișor Efrem (Nereus). Spectacolul pus în scenă de regretatul regizor german Peter P. Pachl, reunește Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a maestrului Dumitru Cârciumaru.

Opera Mefistofele, compoziția lui Arrigo Boito, pe un libret bazat pe celebrul Faust al lui Goethe, care a avut premiera la Craiova în anul 2019 și care va fi prezentată publicului bucureștean în cadrul festivalului, face parte din demersul Operei Române Craiova de a aduce în fața publicului lucrări mai rar prezentate pe scenele lirice.

Cerințele muzicale și complexitatea dramatică fac din punerea în scenă a singurei opere definitivate a lui Boito (cel care, pentru iubitorii operei, va rămâne libretistul lui Verdi) o adevărată provocare, asumată deopotrivă de Opera craioveană și de regretatul regizor german Peter P. Pachl (1953–2021).

Cu studii de muzicologie, teatrologie și lingvistică și un repertoriu regizoral atât muzical, cât și dramatic, Peter P. Pachl a pus în această producție – și a cerut de la protagoniști – toate resursele artistice. Producția craioveană aduce în scenă nu doar multitudinea de lumi – spații și timpuri – prezente în libretul considerat cel mai convingător dintre toate versiunile muzicale ale lui Faust, ci și personaje fără nume, elemente simbolice, mișcări și imagini provocatoare, care, adresându-se publicului într-un limbaj scenic contemporan, sunt menite să amplifice impactul muzicii.

Spre deosebire de alți creatori care au transpus în muzică Faust, Boito, un dramaturg remarcabil, a construit în libret un derivat din cele două părți ale scrierii lui Goethe, l-a plasat pe Mefistofele în centru și a încercat să păstreze toate etapele călătoriei lui Faust și dimensiunea filosofică a personajelor. Partitura – constând inițial în cinci ore de muzică, șlefuită de compozitor timp de 13 ani după premiera absolută, mult scurtată și crescând în rafinament – este o lucrare importantă în istoria muzicii, cu momente solistice memorabile și fragmente corale tulburătoare, având, de asemenea, un profund mesaj spiritual.

Programul festivalului, click aici.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Pop Cola

Parteneri: ARCUB, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”

Parteneri: Phoenix Media, Euromedia, Cocor, Pop Cola, Băneasa Shopping City, Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, a7tv, Ballet Magazine, Pro Contemporania, The Culture Club, Mediatrust

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.