Știri: Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală

888
Naționalism si multiculturalism în cultura vizuală romania dupa 1918

Joi, 19 ianuarie 2017, la ora 19.00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu, nr. 2, București) va avea loc o conferință cu invitați și prezentare expozițională de antropologie și istoria artei.

Proiectul ”Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent” urmărește relațiile între conceptele puternice de naționalism și multiculturalism în alcătuirea culturii și identității vizuale din România, din perspectiva aniversării centenare. Conferința reunește istorici, sociologi, curatori, antropologi și reprezentanți ai celor 18 minorități etnice recunoscute din România. Se adresează și profesioniștilor și studenților din mediul academic, specialiștilor din zonele de sociologie și istorie, reprezentanților din instituțiile publice de cultură și instituțiilor culturale reprezentative ale minorităților etnice din România. Prezentările conferențiarilor pun în valoare componentele interculturale între diferitele grupuri etnice de pe teritoriul României care contribuie la îmbogățirea culturii și identității naționale. Definirea conceptelor de naționalism și multiculturalism în cultura largă, dar și în cea vizuală, intersectează atât ideologii istorice diferite cât și raportul acestor concepte cu diferite momente istorice și puteri politice.

Octav Bancila Tânără țiganca

Octav Bancilă, Tânără țigancă

Conferința este însoțită de o prezentare expozițională de antropologie și istoria artei în care sunt prezentate peste 400 de lucrări de artă românească ce ilustrează conceptul temei dedicate. Conferința și prezentarea expozițională beneficiază de o publicație tipărită, care va conține în extensie dezbaterile pe tema proiectului, însoțite de o selecție bogată de reproduceri de artă și cultură vizuală din România. De asemenea, vor fi disponibile un documentar video, la adresa http://www.youtube.com/user/modernismpunctro, și o galerie foto, pe pagina www.facebook.com/MinoritiesVisualCulture.

Iosif Iser Tătăroaică cu mandolină

Iosif Iser, Tătăroaică cu mandolină

Cele două filtre, naționalism și multiculturalism, sunt aplicate în cadrul proiectului ”Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent” din punct de vedere al culturii vizuale, înțeleasă ca un câmp larg de manifestări culturale și artistice ce includ artele vizuale, publicațiile grafice de tip periodic sau ediție limitată, arhive fotografice, cărți poștale, indexuri de semne și simboluri create și publicate pe teritoriul României.

Naționalismul ca și concept poate avea conotații sensibile atât în sens patriotic cât și în sens de extremism, atunci când este căutat specific de o ideologie sau o alta, dar în rest are o puternică constantă culturală alcătuită din bogăția și diversitatea tuturor grupurilor etnice, care contribuie la cultura de pe teritoriul țării.

Sabin Balasa Eminescu

Sabin Bălașa, Eminescu

Specificul național în arta românească poate fi evidențiat, printre altele, prin reperele iconice ale carelor cu boi ale lui Grigorescu sau scenele inspirate din folclor și mitologie dacică, scăldate în albastru de Voroneț ale lui Sabin Bălașa, ori prin Școala de la Balcic cu tătăroaicele pictate timp de câteva generații de artiști și Școala de la Baia Mare cu exotismul și cosmopolitismul artiștilor veniți din toată lumea. Ne oprim și la avangarda reprezentată preponderent, național și internațional, de evreii din România, cât și la cultura creată de români ca diasporă, de la Brâncuși până la Ghenie. Proiectul ”Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent” pune în valoare contribuția minorităților naționale la dezvoltarea culturii românești în ultima sută de ani, ca parte integrantă și decisivă a culturii și artei românești.

tonitza-strada-la-balcic

Nicolae Tonitza, Stradă la Balcic

Curator: Cosmin Nasui
Producător: PostModernism Museum
Co-organizator: Muzeul Municipiului București
Partener: Modernism.ro
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în urma unui apel public de proiecte, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.