Știri: Participare românească la conferința academică și festivalul organizate pentru celebrarea Zilei Europei la Universitatea din Haifa (16 mai 2019, Israel)

53
icr tel aviv

În acest an, în urma demersurilor inițiate de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, România va prezentă programul conferinței academice organizate de Universitatea din Haifa, cu ocazia Zilei Europei.

Universitatea din Haifa va celebra Ziua Europei miercuri, 16 mai 2019 printr-o conferinţă academică cu tema ”Migration in Europe: Past, Present, Future” și un festival de o zi, intitulat European Market, unde fiecare stat participant va fi prezent cu un stand naţional. La conferință, organizată de către Centrul din Haifa Pentru Studii Germane și Europene (HCGES), România va fi reprezentată de Valentin Naumescu, profesor universitar la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar alături de dumnealui vor mai participa prof. Eli Salzberger, directorul HCGES, Emanuele Giaufret, șeful Delegației Uniunii Europene în Israel, alături de alți profesori de la universități din Europa și Israel.

Valentin Naumescu este profesor de politică internațională, politică externă și diplomație, precum și sisteme politice comparate la Facultatea de Studii Europene, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este coordonatorul programului de masterat în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor. Acesta este expert independent al Comisiei Europene și fondatorul think-tankului academic Citadel, specializat în politica internațională. De asemenea, are o experiență diplomatică substanțială, fiind consul general al României în Toronto (2008 – 2012) și secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe (2005 – 2007). Valentin Naumescu a publicat până acum 13 cărți ca autor unic, coautor sau editor, peste 60 de articole în reviste academice și volume editate, precum și aproximativ 350 de analize și comentarii despre politica internațională. Este membru al grupului consultativ editorial (pentru științe politice) al Cambridge Scholars Publishing, din Marea Britanie. Printre cele mai recente cărți se numără: ”România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918 – 2018” (Editura Polirom, București și Iași, 2018); ”Criza Uniunii Europene și ordinea globală în era Trump” (București, Editura Trei, 2017); ”The European Union’s Eastern Neighborhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives” (volum co-editat cu Dan Dungaciu, Editura Cambridge Scholars, 2015) și ”Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World” (Editura Cambridge Scholars Publishing, 2014). Are, de asemenea, în pregătire volumul ”Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece” (București, Humanitas, 2019).

Centrul din Haifa Pentru Studii Germane și Europene (Haifa Center for German and European Studies – HCGES) este cel mai important centru multidisciplinar de studii germane și europene din Israel. Acesta inițiază și sprijină multiple proiecte de cercetare și conferințe academice, dintre care cea organizată pentru marcarea în Israel a Zilei Europei a devenit, de-a lungul timpului, un reper în calendarul academic, grație participanților de înaltă ținută și a calității intervențiilor acestora. De asemenea, Centrul sprijină activităţi relevante ale altor facultăţi şi instituţii afiliate Universităţii din Haifa.

European Market va reuni reprezentanți ai statelor membre UE, care vor prezenta oportunitățile culturale, turistice și educaționale din țările respective. România va fi prezentă printr-un stand de informare, unde vor fi oferite materiale informative de interes general, vor fi aduse în atenţia studenţilor israelieni posibilitățile de studiu în România, precum şi programul Lectoratului de limbă română de la Universitatea din Tel Aviv. La stand vor fi prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, alături de cursurile de limba română; vor fi distribuite materiale de promovare, precum și materiale turistice și va fi promovată Timișoara – capitală culturală europeană în anul 2021.

Ambele evenimente sunt cu intrare liberă.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.