Știri: Personalități românești prezentate de Institutul Cultural Român de la Madrid

26
Dinu Lipatti
Dinu Lipatti

logo icrInstitutul Cultural Român de la Madrid continuă în luna aprilie prezentarea unor personalități de marcă ale culturii și civilizației românești, a unor lucrări sau opere de artă importante, precum și a unor evenimente reprezentative pentru România pe paginile de socializare ale ICR Madrid, în special pe Facebook.

Astfel, pe 1 aprilie am prezentat publicului spaniol Opera Română din București, care își serbează anul acesta Centenarul, iar pe data de 2 am vorbit despre Dinu Lipatti. Pe 6 aprilie 2021 îi spunem „La mulți ani!” naistului Gheorghe Zamfir. Pe 8 aprilie se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Emil Cioran, pe 11 aprilie – 110 ani de la nașterea lui Theodor Pallady, iar pe 16 aprilie – 125 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara.

Opera Română din București (actualmente Opera Națională București) a fost înființată ca instituție independentă și finanțată de la buget în 1921. Decretului Regal prin care teatrul național muzical era instituționalizat și prin care Societatea „Opera” devenea Opera Română pe 1 aprilie a fost elaborat și promovat de către Octavian Goga, Ministrul culturii de la acea vreme.

Dinu Lipatti (19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva) s-a născut în vreme de război. Renumele său se datorează calităților artistice și umane, cu totul excepționale, puse în valoare de o muncă asiduă, metodică și profundă. Pianistul Lipatti avea o genială viziune profetică a evoluției tehnicii pianistice și a artei interpretative, în timp ce compozitorul Lipatti apare ca un continuator al stilului enescian, valorificând ingenios folclorul românesc, cu puternice și înnoitoare aspecte de modernitate.

Gheorghe Zamfir (6 aprilie 1941, Găești) – împlinește 80 de ani. Celebru în întreaga lume, a perfecționat naiul tradițional românesc, scoțându-l din anonimat și ducându-l până la Hollywood. A vândut peste 160 de milioane de discuri, în peste 120 de milioane de exemplare.

Emil Cioran (8 aprilie 1911, Rășinari–20 iunie 1995, Paris). Se naște într-o familie din vechea nobilime transilvană, la Rășinari, la 12 kilometri de Sibiu, pe 8 aprilie 1911. „Cea mai mare ruptură pe care am trăit-o a fost aceea din 1920, când a trebuit să-mi părăsesc satul natal. […] Nu pot uita sfâşierea înstrăinării pe care o simţeam atunci”, scria Cioran, în Caiete, 1962.

Theodor Pallady (11 aprilie 1871, Iași–16 august 1956, București). Născut la Iași în 1871, Pallady se trăgea dintr-o familie de boieri moldoveni, astfel că resursele materiale nu i-au lipsit niciodată. Mai mult mânat de dorința familiei, tânărul s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București, dar formația de inginer și-a definitivat-o la Politehnica din Dresda. Acolo a luat contact pentru prima dată cu desenul tehnic, specific profesiei de inginer, esență pe care o va păstra în creația artistică toată viața.

Tristan Tzara (16 aprilie 1896, Moinești–25 decembrie 1963, Paris). Pe adevăratul său nume Samuel Rosenstock, Tristan Tzara se naște la Moinești, lângă Bacău, pe 16 aprilie 1896. În octombrie 1912, Tristan Tzara fondează împreună cu prietenii săi Marcel Iancu și Ion Vinea revista „Simbolul”. Este momentul „primelor poeme”, al nesupunerii față de poncifele simbolismului, pasul spre literatura de avangardă. Mișcarea culturală anarhistă, cunoscută sub numele Dada, începe în 1916, la Zürich, la Cabaretul „Voltaire”.

Comunicat al ICR Madrid

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.