În urma apelului de proiecte organizat de Muzeul Municipiului București în perioada 13 octombrie–25 noiembrie 2022, au fost propuse proiecte expoziționale, dar și educative, pentru a fi incluse în oferta culturală MMB pentru anul 2023.
Prin acest apel de proiecte, muzeul și-a propus să prezinte publicului o ofertă culturală diversă și actualizată, dar și să ofere organizațiilor cu profil cultural-educativ sau artiștilor și experților independenți, spații de desfășurare a activităților. Apelul nu reprezintă un program de finanțare, ci ocazia de a organiza expoziții sau evenimente găzduite de MMB în muzeele din componența sa, incluse în programul oficial al instituției.
Printre proiectele validate de Consiliul Științific al Muzeului Municipiului București menționăm o componentă importantă reprezentată de expoziții cu lucrări realizate de elevi și studenți. Liceul „Dimitrie Paciurea” ne propune anul viitor o expoziție în două secțiuni, ce va include lucrările de grafică, pictură, dar și sculptură realizate de elevi. La Muzeul „Nicolae Minovici” va fi găzduită o expoziție cu instalații textile realizate de studenți ai Departamentului de Design Textil și Arte Textile, Facultatea de Arte Decorative și Design, de la Universitatea Națională de Arte București. La Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck”, MMB va găzdui o expoziție cu proiecte de amenajare pentru casa soților Storck din Balcic realizate de studenți în cadrul programului de Master Design Interior și Spațiu Public al Facultății de Arte Decorative și Design, Universitatea Națională de Arte București.
O a doua componentă este axată pe expoziții cu lucrări de artă, mai specific instalații din materiale textile și colaje, care vor fi găzduite de MMB la Casa Filipescu-Cesianu și la Muzeul „Nicolae Minovici”. Primul proiect din această categorie – „Visează (Dream on)” – va aduce în faţa publicului o serie nouă de colaje, semnate de artista Raluca Arnăutu. Colajele artistei deschid un dialog cu privitorul, fie în sens direct, interpelativ, sau un dialog indirect, contemplativ, al căutărilor şi întrebărilor interioare. Al doilea proiect expozițional din această categorie, intitulat „Stare: Inside Out”, este semnat de Alina Aldea și susținut de galeria de artă contemporană Anaid Art Gallery. Proiectul propune vizitatorilor o reţea de obiecte împletite de dimensiuni variabile, ce vor creea un joc între ideea de organic şi raţional, între natural şi artificial, între real şi ficţiune.
A treia categorie de proiecte primite în urma apelului se referă la expoziții foto-documentare. Primul proiect expozițional din această categorie a fost propus de Asociația Centrul de Excelență în Arhitectură: „Arte și Audiovizual – Interferențe Arhitecturale Italiene în Arhitectura Modernă Românească”. Expoziția, semnată de dr. arh. Luca Matei Stoian, va cuprinde panouri de fotografie de arhitectură modernă, edificii relevante pentru arhitectura modernistă a Capitalei din perioada interbelică și va putea fi vizitată la Muzeul Nicolae Minovici. Al doilea proiect expozițional foto-documentar, intitulat „GICU”, se va dezvolta pe două coordonate: seria de fotografii artistice realizate de Matei Arnăutu, ce documentează atelierul mecanicului G.S. (Gicu) supranumit şi „Geniul din Carpați”, şi o parte dintre invenţiile create de mecanicul Gicu.
La apelul de proiecte au fost propuse inclusiv evenimente speciale pentru anul 2023. Menționăm proiectul „Atelierul instrumentelor muzicale”, care presupune o incursiune în universul lui Iulian Milea, creator de instrumente care deține în atelierul lui din Câmpulung Muscel un muzeu viu, sonor și portabil pe care îl va aduce la Muzeul „Nicolae Minovici”.
Vom reveni cu detalii referitoare la proiectele enumerate mai sus la începutul anului 2023.
Le mulțumim tuturor celor care au aplicat la apelul de proiecte organizat de Muzeul Municipiului București și ne bucurăm să putem include în programul MMB pe anul 2023 proiecte propuse de către comunitate!
Comunicat al Muzeului Municipiului București