Știri: Proiecția documentarului ”Gesturi de rezistență” (11 martie 2020, Berlin)

20
gesturile rezistentei

logo rubrica imago leviathan.roÎn seara de 11 martie 2020, ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Berlin prezintă în Sala mare proiecția documentarului Gesturi de rezistență (România/Slovacia/Cehia 2019, 60 min.), urmat de o discuție cu regizoarea Olga Ștefan, moderată de Roland Ibold.

Gesturi de rezistență aduce laolaltă mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: capitolul 1: Rezistența armată; capitolul 2: Rezistența civilă/politică; capitolul 3: Rezistența prin artă; capitolul 4: Rezistența prin solidaritate. Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Gesturi de rezistență a fost realizat în cadrul proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/”Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun”, co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.” Mai multe detalii aici: https://www.thefutureofmemory.ro/gestures-of-resistance.

Filmul este subtitrat în engleză și va fi urmat de o discuție cu publicul în engleză.

Olga Ștefan este regizoare, curatoare și jurnalistă născută la București în 1975 și stabilită în prezent în Elveția, la Zürich. Olga Ștefan a curatoriat numeroase expoziții internaționale cu artiști români, inclusiv I Dreamt of You so Much That… cu Ștefan Constantinescu la Leipzig, Few Were Happy with their Condition: Film, Video and Photography in Romania la Winterthur, Dresden, și Chicago, Drawing Protest cu Dan Perjovschi la Shedhalle, Zürich, Puzzle, cu Lia Perjovschi la Zürich, și multe altele. Olga scrie ca jurnalist de artă în numeroase reviste internaționale, inclusiv ”Art in America”, ”ArtForum”, ”Frieze”, ”Flash Art” etc. Proiectul său The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow/Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun, din care face parte și realizarea documentarului Gestures of Resistance, a obținut finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul programului Europa pentru cetățeni – Memorie istorică Europeană 2018.

Viitorul Memoriei este o platformă transnaţională şi interdisciplinară dedicată memoriei Holocaustului, incluzând evenimente şi expoziţii organizate în oraşe unde au avut loc pogromuri sau deportări. O arhivă centralizată a tuturor materialelor produse în aceste expoziţii şi evenimente, precum şi în proiecte viitoare, este organizată sub forma acestui website cuprinzător, care va include şi conţinut generat de utilizatori.

Roland Ibold este antropolog și cercetător în cadrul departamentul de etnologie europeană al universității Humboldt din Berlin. Proiectul său de cercetare ”Politici ale recunoașterii” investighează producțiile cinematografice realizate după 1989 în România și Moldova, care tematizează holocaustul evreilor și romilor.

Intrarea liberă.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Berlin

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.