Știri: Recital și lansare a albumului ”Introspections” de Axia Marinescu la Paris (5 octombrie 2018)

464
Axia Marinescu - Paris

Vineri, 5 octombrie 2018Sala Bizantină a Hôtel de Béhague (Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa, 123, rue Saint-Dominique Paris), de la ora 20.00, va avea loc un recital susținut de pianista româncă Axia Marinescu, cu ocazia lansării albumului său Introspections” (Casa de discuri Poymnie).

Programul serii:

Rameau – Gavotă și variațiuni
Mozart – Sonata KV 331, ”Alla turca”
Chopin – 3 Valsuri
Debussy – ”Reflets dans l’eau”
Ravel – ”Alborada del gracioso”

Axia Marinescu este considerată ”o pianistă carismatică, care are un discurs flexibil şi lIric” (Opéra Magazine, Paris), dotată cu ”un adevărat caracter de solistă şi cu o sonoritate plină de culori” (Théodore Paraschivesco). Talentul său extraordinar a fost remarcat de la cea mai mică vârstă, când a câştigat, la 8 ani, primul premiu internaţional la Concursul de la Stresa, în Italia. Este laureata mai multor competiţii internaţionale, în Franţa, Italia, Grecia şi România. La vârsta de 11 ani, Axia îşi face debutul cu Orchestra de Cameră Radio. La acel moment, criticii afirmă că ”tânăra pianistă Axia Marinescu împarte cu Mozart spiritul geniului”.

A avut privilegiul de a fi ghidată de pianişti recunoscuţi în mediul muzical, care au influenţat personalitatea sa artistică puternică: Jean-Claude Vanden Eynden, Réna Shereshevskaya, Théodor Paraskivesco, Dominique Cornil, Gabriel Teclu. Axia a susţinut concerte în întreaga lume şi a fost invitată să cânte la festivaluri celebre precum Piano aux Jacobins, Piano en Valois, L’Esprit du piano, Festivalul Enescu etc. Vastul său repertoriu demonstrează versatilitatea muzicalităţi sale şi se extinde de la Bach până la Rameau şi la compozitorii contemporani.

Atrasă foarte devreme de muzică, Axia Marinescu începe studiul pianului la 5 ani la Conservatorul ”George Enescu”, la Bucureşti, unde urmează în paralel cursuri de scris, solfegiu, analiză şi acompaniamente de pian. După ce a plecat cu primul premiu la unanimitate, Axia Marinescu continuă studiile sale la Conservatorul din Lausanne (unde este admisă la numai 17 ani direct în clasa de perfecţionare), la Şcoala Normală de Muzică din Paris şi la Conservatorul Regal din Bruxelles, pe care îl absolvă cu Magna cum laude.

A studiat de asemenea filozofia la Universitatea din Paris. A publicat articole şi eseuri în Germania şi în România. Axia Marinescu est conferenţiară TED. Vorbeşte fluent cinci limbi.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.