Știri: ”Scrisori eminesciene”, în interpretarea și regia lui George Custură (15 iunie 2018, București)

370
scrisori eminesciene george custura

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la spectacolul de teatru poetic ”Scrisori eminesciene”, în interpretarea și regia lui George Custură, vineri, 15 iunie 2018, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, mansardă (în spatele Bisericii Albe).

Marile resurse ale gândirii social-estetice a lui Eminescu, concepția despre lume și viață a poetului, protestul său romantic față de scepticismul contemporanilor, față de falsele idealuri și valori sau a lipsei totale de idealuri, indignarea poetului, revolta lui romantică viciilor incurabile – care urâțeau până la desfigurare fața societății contemporane lui – își găsesc o expresie artistică desăvârșită în cele cinci ”Scrisori” eminesciene.

Prin densitatea ideilor, prin sinteza tuturor categoriilor eminesciene și a procedeelor artistice, ”Scrisorile” eminesciene reprezintă punctul de vârf al puterii de gândire și a capacității de creație a poetului. Apariția lor constituie o cotitură revelatoare în creația poetică eminesciană, ele aparținând acelei perioade când geniul eminescian evoluează vertiginos către ”Luceafărul”.

”Eminescu nu e desuet sau expirat. Opera lui continuă să impresioneze printr-o bogăție, diversitate, complexitate și intensitate. Unele poeme s-au ofilit și nu ne mai spun mare lucru, dar pe multe le redescoperim surprinși de farmecul și modernitatea lor, sau de forța vizionară și expresivitate extraordinară. Din păcate, eminescologia ca disciplină aproape că nu mai există. Simbolic, marele poet continuă să rămână în conștiința colectivă. Ironizat de unii, compromis de alții, mitul eminescian e autentic și rezilient. Eminescu a influențat marii noștri poeți, inclusiv avangardiștii interbelici și chiar dacă poetul e mai puțin citit astăzi, continuă să ne reprezinte la vârf și o va face multă vreme”, scria într-un articol conf. univ. dr. Paul Cernat.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.