”Trei luni sfinte (2)” de Urfet Șachir

523
Urfet Șachir Cer roșu în dimineața de după Noaptea de Kadir
Cer roșu în dimineața de după Noaptea de Kadir

2. LUNA ȘABAN (ŞABAN AYI) este a doua lună dintre cele trei sfinte și este luna profetului Muhammed. Este o lună foarte importantă, sublimă și sacră. Sunt foarte puține zile din această lună în care Profetul Muhammed nu a ținut post. În această sfântă lună, ar trebui să țină post, pe cât posibil, toți credincioșii musulmani, să se roage cât mai mult și, cu fiecare ocazie, să ceară binecuvântarea profetului. Luna Șaban este a opta lună din calendarul lunar și se află între lunile Recep și Ramazan. Musulmanii petrec această lună în rugăciuni de iertare și pocăință, de curățare de păcate din trecut, această lună fiind o oportunitate de a întâmpina curați luna Ramazan. O altă caracteristică a acestei luni este și Noaptea Berat. Este a cincisprezecea noapte a lunii Șaban. Ibn Mâce (1) menționează în special următorul hadis (2): 

”Când s-a împlinit a cincisprezecea noapte a lunii Șaban, petreceți-vă acea noapte în rugăciuni și închinare, iar ziua țineți post. Pentru că în acea noapte, până să răsară soarele, Dumnezeu și-a manifestat mila față de lume: «Este cineva care vrea să fie iertat, ca să-l iert? Este cineva care vrea alimente, să-l aprovizionez? Este cineva prins în probleme și necazuri, să-i dau vindecare? Să-mi ceară orice ar mai vrea, să le dau?» (Sünen, Ikâmetü’s Salat, 191).”

Cel mai mare Coran din lume
Cel mai mare Coran din lume

Șaban este ca un pod care unește lunile Recep și Ramazan. Niciun credincios prudent nu ar trebui să petreacă această lună în greșeli. Dimpotrivă, ar trebui să se curețe de păcate prin pocăință și să se pregătească pentru luna Ramazan. Trebuie să se roage la Domnul, să-și îndrepte gândurile rele. Pentru că, zilele sunt trei:

  1. a) ziua de ieri: a trecut;
  2. b) ziua de azi: este în curs;
  3. c) ziua de mâine: este o speranță. O vom apuca sau nu? Nu știm.

Profetul îi spune unui om, pe care îl sfătuise (se spune că acel om era fiul Abdullah al lui Ömer bin El Hattâb):

Să apreciezi cinci lucruri înainte de a veni: tinerețea înainte de bătrânețe, sănătatea înainte de boală, averea înainte de sărăcire, munca înainte de timpul liber, viața lumească înainte de moarte…” (Gunye 1 /188)

Acestei luni sfinte, care adăpostește noaptea binecuvântată de Berat, trebuie să i se sporească slava și onoarea. Importanța  lunii Șaban și a celorlalte luni sfinte a fost decretată în hadisuri:

”Superioritatea lunii Recep față de celelalte luni este ca superioritatea Coranului față de celelalte cărți. Superioritatea lunii Șaban față de celelalte luni este ca superioritatea mea (profetul Muhammed) față de ceilalți profeți. Superioritatea lunii Ramazan față de celelalte luni este ca superioritatea Domnului Atotputernic față de oameni.”

LUNA RAMAZAN (RAMAZAN AYI) este cunoscută ca fiind ultima lună din cele trei sfinte. După cum se știe, această lună poartă unele caracteristici. Astfel, această lună este diferită față de celelalte două luni, deoarece, în această lună, a început să fie revelată cartea sfântă, Coranul. Noaptea de Kadir (3) se știe ca fiind în a douăzecișișaptea noapte din luna Ramazan, noaptea cea mai de preț, cea mai importantă. Mărețul Allah a spus: ”Este noaptea cea mai de bun augur din o mie de luni!” Profetul a evidențiat importanța acestei nopți: ”Cine valorifică Noaptea de Kadir, crezând și sperând la binecuvântarea Domnului, îi vor fi iertate păcatele!” (Buhari).

De asemenea, unul din principiile de bază ale islamului, postul, se ține în această lună și tot în această lună se face și rugăciunea de Terâvih (4). De aceea, pentru musulmani, luna sfântă Ramazan este cea mai sfântă lună și i s-a spus ”sultana celor unsprezece luni”.

Potrivit calendarului hegira (adică lunile arabe), altfel spus, conform calendarului lunii, luna Ramazan este numele lunii a noua. În această lună, porțile cerului se deschid, porțile iadului se închid, diavolul este legat în lanțuri, se deschid porțile milei. Este luna în care credinciosul înțelege mai bine binecuvântările Domnului, își amintește de oamenii pe care i-a uitat, își purifică sufletul. Să fie de bun augur tuturor!

Semne ale Nopții de Kadir, potrivit unor hadisuri: apa mării este dulce, nu este sărată, ci plăcută la gust; cerul este senin și blând, nu sunt nori, nu e nici cald, nici rece; nu este vânt și nu plouă, iar dimineața soarele răsare fără raze, slab și roșu și arată ca o tipsie mare, rotundă. Unii învățați au afirmat chiar că în această noapte câinii nu latră.

Vecize (Maximă):

Lumea stă în patru lucruri: 1. știința savanților; 2. dreptatea suveranilor, a oamenilor de stat; 3. rugăciunea cucernicilor; 4. jertfa celor generoși. (İmam-ı Șafii).

___________

(1) Ibn Mâce – autor de hadisuri;

(2) hadis – (în islam) tradiție (punctele de vedere exprimate de profetul Muhammed privind unele probleme concrete cu privire la islam și comportamentele Sale în viața de zi cu zi); hadis șerif – tradiție sacră;

(3) Kadir – valoare, preț, importanță; (astr.) magnitudine, mărime stelară; (rel.) Kadir Gecesi (Noaptea de Kadir) – a 27-a zi a lunii Ramazanului, noaptea revelării Coranului; cei născuți în această noapte sunt norocoși sau norociți;

(4) Terâvih, teravi – (în Islam) rugăciune rituală înainte de cea de-a cincea rugăciune (yatsı), în luna Ramazan, luna postului.

Traducerea versetelor din text și a maximei: Urfet Șachir.

Bibliografie

Diyanet İșleri Bașkanlığı Yayınları / 998KUR’ÂN YOLU MEÂLİ, Ӧzyurt Matbaacılık, Ankara 2016.

Baubec, Agiemin; Baubec, G. Deniz-Kamer, Dicționar turc-român / român-turc”, ediție adăugită și revizuită, Editura Ex Ponto, Constanța, 2011. 

http://www.haber7.com/yasam/haber/2614826-2018-kadir-gecesi-ne-zaman-bugun-kandil-mi/?detay=1

Vezi: ”Trei luni sfinte (1)” de Urfet Șachir

Arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.