Știri: Simfonia a III-a de George Enescu, interpretată de Philharmonia Orchestra London (Festivalul „Enescu”, sâmbătă, 4 septembrie 2021)

41
2021 George Enescu International Festival

logo George Enescu International Festival 2021Una din cele mai impresionante lucrări ale lui George Enescu, Simfonia a III-a, va fi interpretată astăzi, la Sala Palatului, de faimoasa orchestră britanică Philharmonia Orchestra London, sub bagheta dirijorului Santtu-Matias Rouvali (concertul începe la ora 19.30).

Este o simfonie monumentală și solicitantă, care implică orchestră, cor și cor de copii. În această partitură, compozitorul a tratat vocile aproape ca pe instrumente, pentru a crea sunetele dorite. Maestrul Vladimir Jurowski, care a dirijat-o în 2015 și la Festivalul „Enescu” și la Londra, a asemănat Simfonia a III-a cu Everestul, „iar ca să urci acest munte trebuie să dispui de un grup de muzicieni bine pregătiți și dispuși să se aventureze în acest univers sonor”.

Enescu a început să lucreze la Simfonia a III-a în Do major, op. 21 în anul 1916, cu trei luni înainte de intrarea României în război; a finalizat-o în 1918 și a revizuit-o în 1921. Simfonia a III-a a generat numeroase interpretări extra-muzicale sau filosofice, deși compozitorul nu a dat nicio explicație programatică pentru această lucrare. Unii comentatori și muzicieni au văzut în ea o reflectare a primului război mondial. Alții (precum Emanoil Ciomac) au văzut în ea un „triptic dantesc”. Pentru Pascal Bentoiu, este o simfonie a luminilor: „Luminilor terestre din partea I le răspund, pe deasupra lucirilor infernale ale părții a II-a, luminile celeste din final”.

Dirijorul Vladimir Jurowski consideră Simfonia a III-a o lucrare filosofică, ținând cont de perioada în care a fost scrisă și de teroarea și angoasa pe care le exprimă: „Într-un fel, Enescu încearcă să rezolve aceste probleme găsind refugiul în natură, folosind vocile pure ale copiilor sau instrumente pe care le-aș numi non-muzicale, cum ar fi clopotele de biserică, utilizate în partea a III-a împreună cu orga, creând astfel o atmosferă cu adevărat mistică”.

Simfonia a III-a va încheia grandios seara la Sala Palatului, după Suita de dansuri compusă de Bartók, care va recrea o atmosferă festivă prin temele melodiilor populare arabe, valahe și maghiare, și Concertul pentru vioară nr. 2 în sol minor, op. 63 compus de Prokofiev. Solist va fi celebrul violonist Nemanja Radulović. 

La Sala Radio, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca a susținut un concert inedit, doar cu piese contemporane, sub bagheta dirijorului Alexander Liebreich. În program: Cornel Țăranu, Aphoristic Symhony, Jiří Kadeřábek, In me la morte pentru soprană și orchestră; Dieter Ammann, Concertul pentru pian, Pascal Dusapin, Wenn du dem Wind, pentru mezzosoprană și orchestră. Soliști: soprana Diana Țugui, pianistul Andreas Haefliger, mezzosoprana Iulia Merca.

De la ora 16.30, la Ateneul Român, Orchestra de Stat din Atena și pianista Saskia Giorgini, vor concerta sub bagheta dirijorului Stefanos Tsialis. Concertul va fi deschis de lucrarea lui Nikos Skalkottas, Cinci dansuri Grecești, interpretată în premieră în România. Muzica va duce publicul într-o călătorie prin Grecia, datorită temelor populare grecești autentice, din diferite părți ale Greciei continentale și insulare. Vor urma Fantezia pentru pian și orchestră de George Enescu și lucrarea lui César Franck, Simfonia în re minor.

Pe site-ul Festivalului publicăm zilnic o agendă cu interviuri, cronici și informații suplimentare.

La concertul de la Ateneu accesul este permis cu prezentarea certificatului verde Covid. La Sala Palatului și Sala Radio, nu este necesar certificatul verde.

Concertele de la Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise gratuit pe site-ul Festivalului

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge pentru a-l asculta din pagina Program

Concertele de la Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural. 

Pe site-ul Festivalului apar zilnic o agendă cu interviuri, cronici și informații suplimentare.

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.