Știri: Sorin Zlat Quartet aduce armoniile folclorice românești la Festivalul European de Jazz de la Izmir (14-16 martie 2017)

637
Sorin Zlat Quartet Jazz Concert ICR Romania

Miercuri, 15 martier 2017, de la orele 20:30, Sorin Zlat Quartet din România va susține un concert la Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi din Izmir (Güzelyalı Mahallesi, Mithat Paşa Cad. No:1087, 35290), la unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume Festivalul European de Jazz de la Izmir. Evenimentul de la Izmir, aflat la cea de-a XXIV-a ediție, este cel mai mare festival desfășurat sub egida Europe Jazz Network din prima parte a anului.

Sorin Zlat Quartet a luat ființă în toamna anului 2014, avându-i la acel moment în componență pe: Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat (pian), Răzvan Cojanu (contrabas) și Claudiu Purcarin (tobe). Între timp, componența trupei s-a schimbat, contrabasistul Michael Acker luând locul lui Răzvan Cojanu. Repertoriul trupei este unul diversificat, cuprinzând compoziții proprii, teme din folclorul românesc reorchestrate pe ritmuri de jazz și celebre standarde de jazz interpretate într-un mod unic. Stilul abordat de Sorin Zlat Quartet este o fuziune surprinzătoare de jazz, pop, muzică clasică, muzică latină și folclor.

Primul album al trupei, intitulat „Endurance„, lansat în toamna anului 2015, a fost promovat în festivaluri și cluburi de jazz celebre: Statele Unite ale Americii (New York – Birdland, Smalls, Houston, Austin, New Orleans); Europa: Paris (Goethe Institute), Bruxelles (Music Village, Jazz Station), Budapesta (Music Center), Berlin (B Flat, Schlot), Londra (Vortex, King’s Place), Elvetia (Montreux Jazz Festival) Turcia, Olanda, Japonia, Spania, Italia, Danemarca, Israel; Romania (Garana Jazz Festival, Johnny Raducanu Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival).

Pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator și câștigător a peste douăzeci de premii naționale și internaționale, Sorin Zlat a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara și clarinetul la Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău. Este absolvent al Facultatii de Muzică „George Enescu” din Iași, Secția Clarinet Clasic și masterand al Universității de Muzică din București, Secția Jazz, Instrument – Pian. Sorin Zlat a creat un repertoriu format din piese de jazz originale, precum și standarde reorchestrate, care face o trecere originală prin stilurile latin, jazz, pop și clasic, orchestrate pentru a reflecta propriul mod de interpretare, unic, cel care i-a adus recunoașterea instantă pe scena de jazz europeană și nord americană.

Printre numeroasele premii câștigate de Sorin Zlat menționăm Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu la Concursul de Jazz din Montreux (2015), precum și Premiul pentru „Cel Mai Bun Muzician de Jazz” obținut în anii 2014, 2015, acordat de către Fundația de Jazz Muzza. Demn de menționat este faptul ca Sorin Zlat a fost nu numai primul pianist de origine română, dar și primul pianist internațional care a câștigat pentru prima dată Marele Premiu în cadrul Competitiei de Jazz din Jacksonville, Florida, în 2015, o competiție cu o tradiție de peste 30 de ani. În vara lui 2015, Sorin Zlat a lansat albumul „Endurance” care conține piese solo, în trio, precum și compoziții proprii, un album primit cu multă apreciere de către iubitorii de jazz și de critica de specialitate.

Mihaela Alexa este absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică București, secția Canto, absolventă a cursurilor de Master, sectia Canto. În prezent este prim-solistă la „Teatrul Muzical Nae Leonard” din Galați unde susține spectacole de operă, operetă și musical. De-a lungul timpului a obținut numeroase premii importante la concursuri naționale și internaționale: Premiul II la Concursul Internațional de Lied „Ada Burlui” Iași, Premiul de Excelență la Concursul de Lied Românesc – Brașov, Premiul Radio și Premiul Publicului la Concursul de Operetă „Ion Dacian” – București, Premiul Special la Concursul de Interpretare „Paul Constantinescu” Ploiești, Premiul pentru „Cel Mai Tânăr Interpret” la Concursul Internațional „Hariclea Darclee” – Brăila. Pe lânga bogata activitate în domeniul muzicii clasice, din 2008 Mihaela Alexa a combinat cunoștintele tehnice și experiența de solistă de operă, cu afinitatea pentru jazz, explorând astfel noi teritorii de exprimare muzicală, care i-au adus numeroase noi premii, precum și colaborări cu artiști europeni de marcă. A susținut numeroase concerte în marile orașe din țară, Europa și America de Nord, alături de Sorin Zlat Trio. Mihaela Alexa continuă să concerteze pe scenele naționale si internaționale în dublu rol, ca solistă de jazz și ca solist principal de operă.

Claudiu Purcarin „Nașu” este absolvent al „Liceului de Muzică Sigismund Toduță” și, mai apoi, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima din Cluj”, secția percuție, membru fondator al trupei Sistem, membru al trupei Nightlosers, colaborator al trupelor Sorin Zlat Trio, Spitalul de Urgență, Alina Manole Band, Alex Mușat Trio, Cyfer Trio, Mundi Colour Band.

Michael Acker s-a născut în 1989. În perioada 1996 – 2008 urmează cursurile Liceului Teoretic „Johannes Honterus”, iar în perioada 2007 – 2008 pe cele ale Şcolii Populare de Arte din Braşov, bass electric şi în paralel lecţii de armonie şi teoria muzicii cu prof. Dan Pavelescu. În august 2008, 2009 şi 2010 participă la taberele de jazz şi muzică improvizată de la Sfântu Gheorghe, sub îndrumarea profesorilor Tibor Barna (contrabas), Robert Benko (contrabas). În noiembrie 2010 şi martie 2011 participă la workshopuri de Jazz cu Toth Viktor (saxofon). Din 2008 şi până în prezent studiază la Universitatea Naţională de Muzică București, secţia Jazz/Muzică uşoară. Din februarie 2011 şi până în prezent este membru al proiectului Ballads & Blues alături de Mircea Tiberian, Ana-Cristian Leonte şi Vlad Popescu. Până în prezent colaborează cu importanți muzicienii de jazz. A participat la festivaluri importante din România precum: „Festivalul George Enescu„, Bucureşti (alături de „Accord Vibes” şi „Corul de copii Radio„); „Etnica„,Vama Veche (alături de Ana-Cristina Leonte); „Gala de Blues-Jazz Kamo„,Timişoara (cu „Dan Alex Mitrofan Quartet”); „Zilele Jazzului Românesc„, Braşov (alături de „New Wave Trio” şi „Mircea Tiberian New Trio„).

Festivalul European de Jazz de la Izmir este organizat încă din anul 1994 de İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı (IKSEV) / Fundația de Cultură și de Artă Izmir – cel mai important operator cultural din orașul de pe țărmul mării Egee. Prezența românească la festival a fost sprijinită de Institutul Cultural Român de la Istanbul, concertul Sorin Zlat Quartet fiind rezultatul celei de-a doua colaborări dintre IKSEV și ICR, după succesul de anul trecut al proiectului muzical Florin Răducanu Jazz Balance between traditional-classical & free jazz.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.