Știri: Spectacole cu piesa ”Fugato labile: Camille Claudel” (21 aprilie și 12 mai 2017, București)

805
fugato labile camille claudel foto steluța popescu
Foto: © Steluța Popescu

În conexiune cu expunerea temporară în Galeria de Artă Europeană a operei de artă Sculptorul Rodin, pictând” de Camille Claudel (1 martie–4 iunie 2017) în cadrul programului de conferinţe Opere în prim-plan, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o piesă de teatru dedicată vieţii şi operei sculptoriţei franceze, menită a pune în valoare personalitatea unei artiste mai puţin promovate pe scena artistică modernă (poate pentru că era femeie).

Camille Claudel Sculptorul Rodin pictând
Camille Claudel, ”Sculptorul Rodin, pictând”

Spectacolul cu piesa lui Georgette Garbès Putzel, intitulată ”Fugato labile pour Camille Claudel”, interpretată de Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/DACĂ…PENTRU FEMEI, va avea loc în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României în două reprezentaţii vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00 și vineri, 12 mai 2017, la aceeași oră. Traducere de Edith Negulici. Regia: Liana Ceterchi. În distribuţie: Liana Ceterchi, Teodora Toader, Cezara Munteanu.
Un spectacol al Asociaţiei Femeilor din Teatru IF…/DACĂ…PENTRU FEMEI.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

spectacol fugato labile camille claudel
Imagine din spectacol. Foto: © Steluța Popescu
Camille Claudel
Camille Claudel

Piesa prezintă publicului român o perspectivă actuală asupra biografiei şi creaţiei sculptoriţei, într-o perioadă în care opera ei este recuperată la nivel internaţional prin expoziţii temporare şi cataloage dedicate, evenimente care au culminat recent cu deschiderea unui muzeu închinat lui Camille Claudel la Paris.

Camille Claudel. Femeia artist cunoscută mai mult pentru relaţia ei cu Rodin (căruia i-a fost elevă, confidentă, amantă şi muză) şi-a depăşit timpul şi a fost dată uitării chiar de oamenii cei mai apropiaţi ei. Un destin remarcabil, atât prin forţa cu care a pătruns şi a reuşit în lumea artistică, cât şi prin tragismul care i-a marcat sfârşitul. Paul Claudel, fratele ei mai mic, spunea că ar fi fost înzestrată cu toate darurile; considerată genială, inteligentă, cultivată, de o frumuseţe izbitoare – a fost dăruită acestei lumi pentru a revela frumosul. Camille Claudel a adus sculptura într-un punct în care echilibrul sfida zborul. Nu a fost însă lăsată să zboare. Nu o permiteau prejudecăţile timpului, nu se cădea, nu era voie… Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei… devenind ea însăşi un NU, refuzând să mai lucreze, să mai existe. A trebuit să treacă aproape un secol pentru a se i se recunoaşte geniul”, declară regizoarea spectacolului, Liana Ceterchi.

Vezi și: Spectacolul ”Fugato labile pour Camille Claudel” la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (16 martie 2017)

Arhiva Theatrum

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.