Știri: ”Spectacolul lecturii” cu Doina Ruști (26 martie 2018, Craiova)

444
spectacolul lecturii doina ruști

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Colibri” din Craiova vă așteaptă luni, 26 martie 2018, ora 13.00, la ”Spectacolul lecturii” cu Doina Ruști, pretextul fiind volumul ”Mâța Vinerii”, despre care Bianca Burţa-Cernat spunea: ”Noua carte a Doinei Ruşti are toate datele unei poveşti captivante: foarte multă fantezie, un fir epic împletit cu mâna sigură a unui povestitor care ştie cum să te ademenească, o atmosferă atât de puternică, încât te urmăreşte multă vreme după ce ai închis cartea şi, nu în ultimul rând, un subtext ce te trimite spre tainele Lumii şi ale Literaturii”.

Mâţa Vinerii spune istoria unui reţetar magic şi a unei familii de adepţi ai marelui Sator. Plasată în Bucureştiul fanariot şi în epoca luminilor, la fel ca Manuscrisul fanariot – ultimul bestseller semnat Doina Ruşti –, povestea trece pe nesimţite de la faptele reale din anul 1798 la misterele unui cult de magicieni, ale căror fabuloase reţete culinare, notate cu acribie în Cartea bucatelor rele, scot la lumină gusturile vieţii arhaice şi rafinamentul unei bucătării fermecate, din vremuri de mult uitate. Cărăbuşii prăjiţi, crumilla cum animis, plăcintele de trandafiri, elixirele de iubire sau lichiorul formicosus sunt numai câteva dintre mixturile vrăjite ce condimentează peripeţiile Mâţei Vinerii. –https://www.polirom.ro/carti/-/carte/6304.

Romanul ”Mâța Vinerii”, apărut la Polirom în anul 2017, a fost tradus în germană, spaniolă, maghiară, iar în curând va fi definitivată și versiunea în limba engleză.

”Este anul 1798. În București trăiește un sclav-bucătar, pe care și-l dorește toată lumea. Mâncarea lui satisface chiar și gusturile complicate ale principelui, care îl ia la Palat. Însă nimeni nu știe că are un rețetar vrăjitoresc: Cartea bucatelor rele.

Doina Ruști este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în peste 11 limbi, invitată la evenimente internaţionale, s-a impus în special prin construcţia solidă a romanelor ei. Dintre acestea amintim ”Fantoma din moară” (2008), amplu roman despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR și tradus în germană. Romanul reconstituie fabulos lumea copilăriei petrecute într-un sat din sudul Olteniei, stăpânit de povești cu fantome, de hierofanii şi de forţe subterane. A mai scris romanele ”Zogru” (2006), ”Lizoanca” (2009) – recompensat cu Premiul ”Ion Creangă” al Academiei Române, dar și două bestseller-uri, care au deschis seria ficțiunii istorice: ”Manuscrisul fanariot” (2015) și ”Mâța Vinerii” (2017).

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.