Știri: Tradiții românești de Crăciun (ICR Madrid)

59
Credit foto: Sorin Onișor. Sursa: ICR Madrid
Credit foto: Sorin Onișor. Sursa: ICR Madrid

logo icrVă invităm să urmăriți, începând de astăzi, sâmbătă, 19 decembrie 2020, pe pagina de Facebook a ICR Madrid (Instituto Cultural Rumano Madrid, CineRumano)  documentarul Tradiții românești de Crăciun, produs în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați și Centrul Cultural din Vrancea.

Crăciunul este perioada tradițiilor, a superstițiilor și a obiceiurilor transmise din generație în generație. În toate colțurile țării, colindul, scenetele cu motive religioase și mesele în familie sunt nelipsite. Iar la sat obiceiurile s-au păstrat cel mai bine. Repertoriul obiceiurilor și tradițiilor românești cuprinde și o seamă de datini, practici, superstiții, sfaturi cu originea în credințe și mituri străvechi sau creștine. Filmul arată o parte dintre aceste tradiții și obiceiuri, așa cum au fost păstrate în fiecare zonă folclorică.

Despre semnificația colindului, despre un obicei străvechi de Crăciun inclus în patrimoniul UNESCO, despre măști, jocul „urșilor”, al „caprelor”, despre colaci, bucate și spirite, ne vorbesc în acest film:

Academician Georgeta Stoica;

Doina Işfănoni, doctor în Estetica Artelor Vizuale, istoric de artă, conferențiar la Universitatea Națională de Arte, membru al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial;

Paul Buţă, unul dintre cei mai cunoscuți artiști creatori de măști tradiționale din România, actor la Teatrul Muzical „Nicolae Leonard” din Galați, etnolog şi documentarist la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi;

Pavel Lupaşc, meșter din satul Nereju, judeţul Vrancea, se numără printre puținii artizani din România care mai fac fluiere, buciume și măști populare. Acum, le predă copiilor la Centrul Cultural din Vrancea.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Madrid

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.