Știri: Ziua a cincea a Festivalul Internaţional de Teatru ”Fest(in) pe Bulevard” (15 octombrie 2019, București)  

34
Imagine din spectacolul ”Mentorul”. Sursa foto: Teatrul ”Nottara”
Imagine din spectacolul ”Mentorul”. Sursa foto: Teatrul ”Nottara”

Cea de-a cincea zi a Fest(in)-ului pe Bulevard, ediția a VII-a, marți, 15 octombrie 2019, aduce spectacole de top, aniversarea unei actrițe îndrăgite, întâlnirea cu cartea de teatru, discuții cu publicul.

Secțiunea competitivă Criza feminității propune întâlnirea cu un textul lui Neil Simon, Yonkers. Doi adolescenţi, orfani de mamă şi al căror tată trebuie să plece la muncă în alt stat ca să-i poată întreţine, sunt lăsaţi în grija bunicii. În casa ei, Jay şi Arty îşi întâlnesc unchiul şi mătuşile, copiii bunicii, trei adulţi ciudaţi care, deşi n-au fost abandonaţi niciodată, nicicând n-au fost îmbrăţişaţi. Cei cinci tineri singuri încearcă să se apropie, dar nu ştiu cum s-o facă. Sunt caraghioşi şi înduioşători în eforturile lor de a se descurca în viaţă, dar nici condiţiile vitrege, nici asprimea glacială a bunicii nu reuşesc să-i descurajeze. Poate că ea, bunica, are dreptate: trebuie să te oţeleşti ca să supravieţuieşti. Sau poate că nu? Montarea, semnată de Andreea Vulpe, se joacă de la ora 17.30, la unteatru.

Mentorul de Daniel Kehlmann este una dintre premierele pe care Teatrul ”Nottara” le prezintă în Fest(in), de la ora 18.00, Sala ”George Constantin”. Din distribuție fac parte: Ion Haiduc, Alexandru Ion, Raluca Gheorghiu, Rareș Andrici.Spectacolul este despre o mare bătălie de orgolii, ascunsă sub aparența unui conflict între generații, pentru că, de fapt, conflictul între generații este fals: un scriitor bătrân, care a produs cândva o capodoperă, și unul tânăr, în prag s-o producă… Iar acest conflict între orgolii se întâmplă pe fundalul unor puternice situații de viață.” (Cristian Nicolaie).

Rodica Mandache și Emanuel Varga vă așteaptă, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, la Republica Melenia. ”Am scris Sfaturile Melaniei în semn de recunoștință pentru generația părinților mei, născuți în anii treizeci, la fel ca Melania. Oamenii din această generație au supraviețuit anexării Basarabiei la URSS, apoi celui de-Al Doilea Război Mondial urmat de foametea din 1947, represiunilor staliniste, colectivizării, stagnării brejneviste, prăbușirii Uniunii Sovietice, perioadei de tranziție, ajungând să vadă și efectele pustiitoare ale migrației de după 2000. Rămâne o enigmă pentru mine cum au rezistat, cum au înfruntat greutățile, cum și-au salvat sufletele. Melania are credință și speranță, chiar dacă nu e în întregime sigură ce înseamnă credința ei sau la ce e bună speranța ei. Melania pentru mine e o șansă de mântuire”, mărturisește Irina Nechit, autoarea textului.

Secțiunea Invitați speciali aduce la Sala Mare a Teatrului Odeon, de la ora 20.30, O zi de vară de Jon Fosse, producție a Teatrului Academic al Națiunii Tătare ”G. Kamal” din Kazan, Rusia. Acțiunea piesei este simplă – personajul principal feminin retrăiește momente ale tinereții ei, încercând să înțeleagă ce anume i-a determinat soțul să dispară din viața ei, dar substraturile sunt mai adânci, iar interpretarea merge dincolo de suprafață. Laitmotivul spectacolului este dat de suprapunerea planurilor temporale – inevitabilul vieții și ritmul rapid al schimbărilor. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul.

Prezența în Fest(in) a spectacolului Contract (Ultima dorință) de Cristina Cozma, în regia lui Mihai Panaitescu, prilejuiește aniversarea actriței Ioana Crăciunescu. Montarea Teatrului de Artă din Deva se joacă la Sala ”Horia Lovinescu” a Teatrului ”Nottara”, de la ora 21.00. Contract este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârșit, digerabil, îndrăzneț și agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă.” (Mihai Panaitescu).

Informaţii şi alte materiale despre Festivalul Internaţional de Teatru ”Fest(in) pe Bulevard” se găsesc pe site-ul www.festinpebulevard.ro. Pentru programul integral al spectacolelor Teatrului ”Nottara” vă rugăm să accesați site-ul Nottara: www.nottara.ro.

Comunicat al Teatrului ”Nottara” din București

Arhiva Festivalului Fest(in) pe Bulevard

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.