Știri: Ziua Europeană a Culturii Iudaice (3 septembrie 2017, București)

792
zilele culturii iudaice

Și  în acest an, la data de 3 septembrie 2017, sub egida European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ), va fi organizată Ziua Europeană a Culturii Iudaice  la Templul Coral din București (Strada Sf. Vineri, nr 9-11), începând cu ora 10.00. În 2017, tema este Diaspora.
Comunitatea Evreilor din București va prezenta un eveniment deosebit, format din două părți. Coordonatorul manifestării este domnul Silvian Horn, vicepreședinte interimar C.E.B.

Theodor-Danetti
Theodor Danetti

• Spectacol susținut de actorii Teatrului Evreiesc de Stat din București: ”Poeţi-actori, actori-poeţi”.
Acum un an şi jumătate, marele actor-poet Theodor Danetti, un om dedicat, discret, de o rigurozitate şi implicare care i-au adus succesul, s-a stins din viaţă. În memoria maestrului artei dramatice rămân roluri impresionante şi două cărţi de poezie: ”Toamna histrionului” (Editura Litera, 1989) şi ”Răspântii” (apărută postum la Editura Scrib, în anul 2016). Figura, vocea şi poezia lui Theodor Danetti vor rămâne cu noi şi dincolo de mâine, ”în acel mâine fără sfârşit / va străluci transparenţa pe care / am purtat-o că pe o coadă de cometa, / prin târguri” (”În vasta linişte”, din secţiunea ”Statornicie”).

emil-botta-actor-si-poet
Emil Botta

Artist emerit, născut pentru a scruta ce e dincolo de graniţa existenţei omeneşti şi de frontiera vieţii ”reale”, mistuit de un dor fără spaţiu, care este chiar titlul unui dintre volumele cu care avea să-şi facă loc în istorie poeziei, Emil Botta a traversat viaţa ca slujitor al închipuirii, în poezie şi teatru, din ce în ce mai aproape de cer şi mai departe de pământ.

Spectacolul de muzică şi poezie ”Poeţi-actori, actori-poeţi” va fi realizat cu participarea actorilor Maia Morgenstern, Mirela Nicolau, Mircea Dragoman și Mircea Drîmbăreanu, acompaniați la violoncel de Sergiu Marin. Coordonator artistic: Alinta Ciucă.

Concert sinagogal susținut de Corul Templului Coral, cu invitatul special, cantor Emanuel Pusztai.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.