„Tichetele pentru activități casnice” de Iulia Zorzoliu

33
activitati casnice (1)

logo rubrica juridiceLegea 111/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 27.04.2022 și reglementează activitatea prestatorului casnic. Aceasta prevede că activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord și că o persoană poate fi considerată prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de 16 ani și nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Valoarea minimă a contribuției lunare pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice. Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea. Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

1 COMENTARIU

  1. ANOFM nu detine in acest moment capacitatea administrativa de a gestiona acest proces si putin probabil sa dezvolte capacitate suficienta in viitorul foarte apropiat. Este foarte posibil sa apara o serie intreaga de sincope, de la tiparirea si transferul tichetelor catre beneficiari, pana la plata serviciilor cu utilizare de tichete si incasarea sumelor prin intermediul SPO. Asa cum se prezinta procesul acum (prevazut de lege), va fi sub-utilizat si deficitar pentru cei care il vor aborda (beneficiari si prestatori).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.