„Strigăt de moarte./ Strigăt de naştere./ Rând pe rând lasă inima pietrelor în zdrenţe./ Mă deschid înapoia altui timpan./ Sunetele n-au copilărie./ Mă nasc şi mă-ngân simultan într-un strigăt de naştere, de agonie.” Acesta este Strigătul schimbat, al lui Nichita Stănescu…
L-am văzut aproape fără să mai respir… Versiunea cea mai cunoscută a tabloului Skrik (Ţipătul), aflat sub pază severă, la Galeria Națională a Norvegiei… Să ne amintim:
Țipătul (în olriginal, în norvegiană, Skrik) este titlul a patru tablouri ale pictorului norvegian Edvard Munch. Tabloul este considerat o expresie a anxietății omului modern, iar autorul povestește despre modul cum a ajuns la realizarea acestuia: „Mă plimbam cu doi prieteni la apus de soare. Cerul a devenit roșu ca sângele. M-am oprit și m-am sprijinit de un gard, simțindu-mă, în mod inexplicabil, extrem de obosit. Limbi de foc și sânge se întindeau pe fiordul albastru. Prietenii mei au continuat să se plimbe, în timp ce eu am rămas în urmă, tremurând de spaimă. Atunci am auzit țipătul enorm, infinit al naturii.” Celebrul Țipăt a fost pictat, cum reaminteam, de Edvard Munch în patru versiuni diferite, între 1893 și 1910. Trei dintre cele patru versiuni ale picturii lui Munch se află în muzee, iar cel de-al patrulea a fost vândut la o licitație la Sotheby, în 2012, pentru suma de 119.922.600 de dolari, intrând astfel în topul celor mai scumpe picturi din lume.
Tabloul a fost furat din Muzeul Munch. Din cauza popularității de care s-a bucurat, a fost țintă pentru numeroase încercări de a fi furat. Pe 22 august 2004, câțiva mascați înarmați au intrat în Muzeul Munch din Oslo, în miezul zilei, și au furat două capodopere semnate de Edvard Munch: Ţipătul și Madonna. Recuperate de poliție doi ani mai târziu, operele au fost ușor deteriorate și au trebuit restaurate înainte de a fi din nou expuse.
Să mai spunem, prin urmare, câte ceva despre viață, ca un țipăt între două tăceri…
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.