Ziua Limbii și Teatrului Idiș, sărbătorită în cadrul TES FEST

36
Sursa foto: TES
Sursa foto: TES

Teatrul Evreiesc de Stat din București, în calitate de continuator al tradiției culturii idiș în România, a sărbătorit joi, 30 mai 2019, în cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, Ziua Limbii și Teatrului Idiș, dedicată moștenirii teatrale idiș din România.

Instituirea Zilei Limbii şi Teatrului Idiș reprezintă o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice culturii evreiești din țara noastră, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale a ţării noastre, dar şi la promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească.

30 mai a fost instituită ca Ziua Limbii și Teatrului Idiș la inițiativa deputatului Silviu Vexler și adoptată în unanimitate de către Parlamentul României, fapt ce reprezintă o recunoaștere a contribuției evreilor la dezvoltarea României și un simbol al legăturii esențiale dintre limba idiș și Teatrul Evreiesc de Stat din București.

”Faptul că tradiția teatrului de limbă idiș s-a menținut pentru a bucura generații de spectatori nu și-au putut-o închipui nici cei mai temerari visători. Legământul lui Goldfaden cu publicul său a trecut prin timp și s-a întărit prin dragostea statornică a publicului pentru teatru.” – Israil Bercovici.

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST continuă până pe 2 iunie 2019, cu spectacole de teatru, dar și cu o serie de evenimente conexe: conferințe de cultură idiș realizate de mari personalităţi artistice, lansări de carte, întâlniri tematice și expoziţii despre istoria și activitatea Teatrului Evreiesc de Stat.

Mai multe informații despre Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST puteți afla de pe:

site-ul oficial al festivalului www.tesfest.ro

site-ul oficial TES www.teatrul-evreiesc.ro

pagina de Facebook TES FEST https://www.facebook.com/tesfest.ro

pagina de Facebook TES https://www.facebook.com/teatrulevreiesc

Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST este un eveniment organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Evreiesc de Stat.

Finanțatori: Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutul Cultural Român și Uniunea Teatrală din România

Parteneri: Federația Comunităților Evreiești din România, Societatea Română de Televiziune, Muzeul Național de Artă al României, Societatea de Transport București

Susținători: Centrul Comunitar Evreiesc, Sindicatul Studenților din Cibernetică, Realitatea Evreiască, Radio Shalom România.

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

Vezi și: Știri: Ediția a 4-a a Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST (29 mai – 2 iunie 2019)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.